Alla med på catwalken!
Vi omges av modereklam och modeshower. Men det är sällan vi ser modeller som har en funktionsnedsättning. I november ordnades det en annorlunda modevisning "Catwalk of Inclusion" i Cali i Colombia. De som traditionellt brukar vara uteslutna var nu inkluderade i showen.
Det är ändå få modeagenturer som regelbundet kan erbjuda modeller med funktionsnedsättning jobb.
För att utöka närvaron av annorlunda modeller i modesammanhang har en del organisationer börjat kontakta företag eller reklambyråer och uppmanat dem att använda sig av modeller med funktionsnedsättning i modeshower, kataloger och reklam. En del företag har också själva satsat på den här typens marknadsföring.
Under de senaste åren har vissa klädskapare medvetet börjat leta efter annorlunda modeller för att göra ett större intryck vid presentationen av sina skapelser.
Resultatet av nysatsningarna har varit lyckat
Resultatet har varit mycket lyckat. Företagen har fått ökad synlighet och positiv respons från medier.
Det viktiga är ändå att personer med funktionsnedsättning ingår i ett sammanhang som historiskt sett har dominerats av människor med "perfekta kroppar".
Bilderna innebär också positiva upplevelser för de personer som har någon typ av funktionsnedsättning.
För att inte nämna de jobbmöjligheter som kan stå till buds för människor med specialbehov.
Det handlar om att öppna världen för fler människor. Att omdefiniera synsätt och avlägsna stereotypt tänkande.
"Catwalk of Inclusion"
Ett exempel på nytänkande är modevisningen "Catwalk of Inclusion" (ungefär: inkludering av alla på catwalken) som ägde rum den 3 november i Cali i Colombia. Här handlade det om unika modeller som förevisade kläder på catwalken.
Avsikten med tillställningen var att synliggöra de delar av befolkningen som vanligtvis brukar vara uteslutna.
Modeller av olika storlek, ålder och etnicitet deltog, likaså personer med funktionsnedsättning och personer tillhörande sexual- och könsminoriteter.
Tanken med evenemanget var att visa att alla kan inkluderas och att skönhet är närvarande i olika sammanhang och hos olika slags personer.
En mängd kända formgivare förevisade sina alster på catwalken under festivalen.
Trenden börjar sprida sig
Att inkludera människor som har någon form av funktionsnedsättning börjar bli en trend, och klädformgivare runt om i världen har engagerat sig allt mer.
Mindy Scheier - grundare av Runway of Dreams i USA - designar kläder för barn med funktionsnedsättning. Idén fick hon då hon såg sin son - som har en funktionsnedsättning - kämpa med att klä på och av sig.
Hon utarbetade en kollektion med enkla och moderiktiga kläder som nu saluförs av Tommy Hilfiger.
Också synskadade gagnas av mer uttänkta klädesplagg
Det behövs inte så mycket justeringar för att ett plagg ska bli funktionellt men ändå följa modet. Enkla och kreativa lösningar är det som behövs som hjälpmedel. Det kan räcka med ett kardborrband eller några magneter för att en person som har en funktionsnedsättning ska kunna klä sig självständigt.
En synskadad person gagnas också av specifika detaljer i sin klädsel. Informationslappar i kläderna kan förses med text i punktskrift.
Liknande projekt i Ryssland
Juliana Belova från Ryssland hör till dem som har engagerat sig i den nya trenden. Hon är inte själv klädskapare men satsar på att ordna specialutbildning och förevisningar för unga människor i branschen.
Belova har organiserat arbetsverkstäder med professionella ledare som utbildats i att skapa kläder för personer med funktionsnedsättning. Unga klädskapare har fått lära sig att planera annorlunda klädesplagg, och har bekantat sig med specialteknik och specialmaterial som underlättar klädskapandet.
Efter workshopen har varje klädskapare träffat sina modeller för att diskutera behov och preferenser. Därefter har man utformat unika plagg - ett för en modell med specialbehov och ett för en vanlig modell. En av deltagarna i klädskaparverkstaden planerade till exempel en brudklänning. Workshopen avslutades med en modeuppvisning.