Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny vändning i astmaskandalen: Friska norska juniorer medicinerades i VM

Från 2016
Uppdaterad 05.11.2016 07:37.
Norska skidåkare
Bildtext Norge motiverar användningen med svåra väderförhållanden.
Bild: EPA/VALERIE BLUM

Enligt norska NRK fick friska landslagsjuniorer astmamedicin genom en så kallad nebulisator. Det hör inte hemma i elitidrotten, säger svenska landslagsläkaren Per Anderson till NRK.

De norska astmanyheterna fortsätter rulla in. Det är inte bara friska landslagsåkare på seniorsidan som fått astmamedicin – också juniorer är inblandade.

NRK:s avslöjande gäller junior-VM i Rumänien i februari. Juniorerna fick medicinen genom en nebulisator, en apparat som används i anknytning till luftrörsvidgande läkemedel.

”Meningen var att lindra symptom”

Det norska landslagets nuvarande chefsläkare Petter Olberg var på plats i Rumänien och motiverar användningen med de svåra väderförhållandena som rådde. Han säger att alla som medicinerades hade någon sort av luftbesvär, alla hade inte astma.

– Meningen var att lindra symptomen och problemen som utövarna som tog kontakt med mig hade. Det var hosta, andningssvårigheter och irritation i bröstet, säger Olberg till NRK.

Olberg säger sig vara glad över beslutet att ta med nebulisatorn till Rumänien.

Svenska läkaren kritisk

Den svenska landslagsläkaren Per Andersson förhåller sig kritisk till Norges användning av astmamedicin och en nebulisator. Andersson säger att bara svenska astmatiker får medicin.

– Vi tycker inte att det här hör hemma i elitidrotten. Det är en metod som man använder för akut behandling av luftvägsproblem, säger Andersson.

En person som har en oproblematisk astmadiagnos ska inte ens medicineras på det här sättet, tycker Andersson.

– Vi arbetar inte i en gråzon, vi försöker använda oss av god luftvägsbehandling, säger Olberg till svar.

De norska åkarna använde sig av nebulisatorn i hälsoteamets rum.

Diskussion om artikeln