Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Husägaren: Grankulla är en idealisk plats för ett flyktingboende

Från 2016
Uppdaterad 04.11.2016 19:21.
Grankulla station.
Bildtext Robert Vaenerberg som äger huset som ska bli gruppboende för ensamkommande flyktingbarn säger att det finns fungerande kollektivtrafik i området. Grannarna hävdar att så inte är fallet.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Huset som ska bli gruppboende för flyktingbarn i Grankulla ägs av Robert Vaenerberg. Han anser att Grankulla är en idealisk plats för ett flyktingboende. Grannarna till det planerade gruppboendet har kritiserat det hårt och anser att området inte lämpar sig för flyktingbarn.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade om grannarnas motstånd på fredagen.

Robert Vaenerberg säger att han försökt sälja huset eller hyra ut det en längre tid och var mycket nöjd över att Helsingfors Diakonissanstalt ville hyra huset. Han bor nu utomlands.

- Jag försökte sälja det men hittade ingen köpare. Det skulle vara ekonomiskt vansinne att låta huset stå tomt. Det här var det enda erbjudandet jag fick under ett och ett halvt år. Jag tyckte erbjudandet var bra, säger Vaenerberg till Yle Huvudstadsregionen.

Grannarna har kommit med ett kritiskt utlåtande om boendet till staden. Kom deras reaktion som en överraskning?

- Jo. Deras argumentation är inte saklig. Det som framförs är felaktigt. Det är inte långt till kollektivtrafiken, det är hundra meter till busshållplatsen och femhundra meter till tåget. Dessutom är det mycket nära till den finska skolan.

Har varit aktiv inom lokalpolitiken

Vaenerberg säger ändå att han till viss del förstår grannarnas reaktion men att han inte håller med dem.

- Jag förstår reaktionen som en rädsla för något obekant och som en följd av det invandringsfientliga opinionsklimatet. Men jag tycker att Grankulla ska göra mer än bara dra sitt strå till stacken när det gäller flyktingar. De ska integreras där det finns möjlighet att stödja dem. Grankulla är en idealisk plats för en sådan här verksamhet, säger Vaenerberg.

Jag förstår reaktionen som en rädsla för något obekant och som en följd av det invandringsfientliga opinionsklimatet.

― Robert Vaenerberg

Han har varit aktiv inom i lokalpolitiken i Grankulla innan han flyttade utomlands. Han var då medlem i SFP:s fullmäktigegrupp som obunden.

Social- och hälsovårdsnämndens ordförande Anna Lena Karlsson-Finne som också representerar SFP säger att hon inte kände till vilken fastighet som skulle bli gruppboende när nämnden beslöt om det. I nämndens beslut framgår heller inte adressen.

- Nämnden var dessutom helt enhällig i sitt beslut. Det var inte bara SFP som drev igenom saken, säger hon.

Har väckt reaktioner

Artikeln om grannarnas motstånd på det planerade familjegrupphemmet har väckt mycket reaktioner. En av dem som reagerade är Liselott Sundbäck som är invandrarkoordinator på Finlands Kommunförbund.

Hon skriver i ett blogg-inlägg att "Av alla städer i Finland har Grankulla och grankullaborna bland de bästa förutsättningar att ta emot ett gäng nyanlända - god ekonomi (bland de lägsta skattesatserna), små strukturer i ett metropolområde och även god sammanhållning i ett litet samhälle."

Hon skriver också att "eventuella missförstånd och problem snabbast motarbetas genom en öppen dialog med närsamhället, det vill säga grannar och de nyanlända".