Hoppa till huvudinnehåll

X3M

HIFK startar e-sportlag

Från 2016
E-sportmatch på en stor spelmässa i Ryssland.
Bildtext E-sportturnering i Counter-Strike: Global Offensive i Moskva.
Bild: ITAR-Tass/All Over Press

HIFK startar ett e-sportlag för att främja den elektroniska sporten i Finland. HIFK är först bland de traditionella finländska idrottsföreningarna med att ha ett eget e-sportlag.

Laget tävlar under namnet Helsinki REDS och består i nuläget av ett sex personer. REDS fokuserar på Blizzards senaste spel Overwatch. Lagets manager Christer Kasurinen berättar att de tillsammans med lagkaptenen Roope ”Ruape” Kurkela har byggt upp ett starkt lag som satsar stenhårt på spelandet.

Helsinki REDS består av kapten Roope ”Ruape” Kurkela, Jani ”Exceed” Kosonen, Eemeli ”Woomera” Ikonen, Ville ”PrettyWise” Mikkonen, Miika ”BBR” Tekoniemi och Toni “Effix” Hurme. Alla i laget har en rejäl spelbakgrund men varierande erfarenheter av spelande på professionell nivå.

Enligt Kasurinen har fokus hela tiden legat på god växelverkan och samarbete. Att vara skicklig som enskild spelare är inte lika viktigt som att vara en teamspelare. För att kunna skapa ett lag som kan gå långt har livssituationer och möjligheten att vara engagerad också spelat en stor roll i uppbyggnaden av laget.

Inga svar om löner och kontrakt

Under slutet av året kommer laget att fokusera på att träna, så några turneringar blir inte aktuella före årsskiftet. Laget tränar tillsammans fem timmar per dag fem dagar i veckan.

Det antyds att spelandet sker vid sidan om jobb och studier, men något direkt svar på löner, kontrakt och huruvida laget spelar på heltid ges inte.

Skärmdump av spelet Overwatch.
Bildtext Overwatch (på bilden i PS4-version) har snabbt blivit ett av världens populäraste multiplayerspel.
Bild: Youtube (skärmdump)

- Tills vidare fokuserar laget på Overwatch, eftersom det är ett växande spel som utvecklaren Blizzard satsar stenhårt på och hela tiden vidareutvecklar, säger Kasurinen.

Han tillägger att Overwatch nog kommer att ha en stark plats inom e-sporten en längre tid.

Alla i laget är Grandmasters, alltså bland top 500 i EU i Overwatch. Lagets passion för spelet syns när de frågas om laguppsättningen och ivrigt får berätta om sina favoritroller.

Lagkaptenen Ruape spelar Reinhardt och är main tank, PrettyWise är andra tank och spelar Zarya, BBR spelar Lucío och är support, Effix spelar Ana och är också support, medan Exceed är DPS och Woomerr har en flexroll och fyller in där det behövs. Woomerr avslöjar dock en viss förkärlek för DPS-karaktären Tracer.

Laget poängterar att uppsättningen består av de roller som behövs och fungerar bäst tillsammans, inte av deras personliga preferenser.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln