Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NYT: Katastrof när 1,5 miljoner afghaner återbördas till Afghanistan

Från 2016
En afghansk kvinna iklädd blå burka bär på ett litet barn. Hon återvänder frivilligt från Pakistan till hemlandet.
Bildtext En afghansk kvinna med sitt barn anländer till ett läger för återvändande flyktingar. UNHCR startade 2002 ett program för att afghanska flyktingar frivilligt skulle återvända till hemlandet.
Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

EU-länderna ska snart börja återbörda tusentals afghaner till sitt hemland. Pakistan skickar hem över en miljon. Det kommer Afghanistan inte att klara av, säger experter.

1,5 miljoner afghaner som befinner sig på flykt kommer snart att återbördas till hemlandet, skriver New York Times.

EU ska i enlighet med det avtal som offentliggjordes i början av oktober återbörda tiotusentals afghanska flyktingar. Över 200 000 flyktingar har de senaste åren kommit till EU från Afghanistan.

Men den största andelen återbördade kommer från Pakistan och Iran. Enligt FN befinner sig 1,3 miljoner registrerade och 700 000 oregistrerade afghanska flyktingar i Pakistan. De har framför allt flytt undan talibanrörelsen.

Hot, mutor och påtryckningar

Förhållandet mellan Pakistan och Afghanistan är i nuläget dåligt. Pakistan har meddelat att alla papperslösa afghanska flyktingar som inte har skaffat id-handlingar innan 15 november kommer att utvisas till Afghanistan.

För de flesta papperslösa är det en omöjlig uppgift.

Många afghaner vittnar om påtryckningar som de utsatts för av pakistanska myndigheter och poliser. Människor hotas och förföljs, de grips och måste betala mutor, säger Mohammed Ismail, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR:s avdelning i Jalalabad.

Flyktingarna upplever att de pakistanska myndigheterna har som mål att pressa afghaner till att återvända till hemlandet, trots att läget i Afghanistan är kaotiskt.

Många afghanska flyktingar har levt många år i Pakistan. En del afghanska ungdomar har aldrig ens varit i Afghanistan.

Snart 3 miljoner flyktingar i Afghanistan

Internationella Organisationen för Migration IOM anser att Afghanistans regering inte kommer att klara av att handskas med så många återbördade på en gång. Bara att det är så många kommer i sig att orsaka problem, tror ledaren för IOM:s avdelning i Kabul, Laurence Hart.

Striderna med talibanerna har förvärrats den senaste tiden. Enligt Afghanistans flyktingministerium har 600 000 människor tvingats lämna sina hem bara de två senaste månaderna.

Antalet flyktingar inom landet har under hösten ökat från 1,2 till 1,8 miljoner.

Räknat med de flyktingar som snart deporteras från EU och Pakistan kan Afghanistan snart ha 3 miljoner människor på flykt inom landet. Biståndsorganisationer har inga möjligheter att hjälpa så många människor, enligt experter som NYT har intervjuat.

Många av de som återvänder eller som tvångsdeporteras till Afghanistan har ingenstans att ta vägen. I synnerhet de som tagit sig till Pakistan har i vissa fall varit på flykt i många år. Många hus har också förstörts i striderna som pågått i tiotals år.

Runt de största städerna i Afghanistan reser sig nu ständigt växande tält- och kåkstäder där hemlösa försöker hålla sig vid liv.

Yrjö Kokkonen/Yle Uutiset