Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk retorikexpert kritisk till Johaugs uttalanden: Borde visa förståelse

Från 2016
Uppdaterad 05.11.2016 14:38.
Therese Johaug.
Bildtext Therese Johaug.
Bild: EPA

Den norska skidstjärnan Therese Johaug, som nyss åkt fast för att ha använt det förbjudna preparatet clostebol, bedyrade sin oskuld på presskonferensen som ordnades samma dag. Den svenska retorikexperten Elaine Eksvärd är kritisk till Johaugs uttalanden på presskonferensen.

Under presskonferensen satt Johaug och grät och bedyrade att hon var oskyldig, och att hon fått i sig det förbjudna ämnet via en läppsalva som hon fått av landslagsläkaren.

Den svenska retorikexperten Elaine Eksvärd anser dock att framträdandet var problematiskt.

– Problemet är dispositionen. Hon visar ingen förståelse för att folk kan undra, det ingår inte alls i hennes presskonferens, och jag tror att det är därför sympatierna inte är helt hundra på hennes sida. Hon går direkt på att skylla på andra. Hon säger bara i en bisats att hon "tar fullt ansvar", men i nästa säger hon att hon tog ansvar genom att "lita på den här personen". Det är ett väldigt anklagande och självömkande anförande. Hon har rätt att känna så, men för att få bäst effekt ska hon också visa förståelse och ta avstånd från doping, säger Ekblad enligt Sportexpressen.

Therese Johaug
Bildtext Det kan ta en tid innan vi får se Johaug ta stavtag igen.
Bild: EPA/ANDERS WIKLUND

Enligt Ekblad ligger också en del av problemet i att fokuset ligger på att väcka sympatier för Johaug, när det är problemet med doping som borde lyftas upp.

– Det är större tyngd på hur synd det är om henne, hur förtvivlad hon är. Hon borde lägga krut på att säga att hon hatar doping, hur mycket den förstör sporten. Nu är det tårarna och att det är synd om henne som är i fokus, anser Eksvärd.

Pålitlig, men inte gillad av alla

Eksvärd tror ändå att tårarna under presskonferensen kan ha väckt folks sympatier:

– Är man någorlunda medmänsklig och tårarna är befogade, då väcker det absolut sympatier. Det beror också på vad du pratar om, men människan är i grunden empatisk. Visar du känslor så känner folk med dig. Att vara samlad när det händer något tragiskt väcker misstänksamhet, säger Eksvärd.

Eksvärd anser ändå att Johaug ger ett pålitligt intryck, men att det ändå inte faller alla i smaken.

– Jag tror att man litar på henne, men jag tror inte att alla gillar henne. Det är två olika saker, menar Eksvärd.

Den mångfaldiga internationella medaljören Johaug är tills vidare avstängd i väntan på dom.