Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankullabor välkomnar flyktingar: Bra att de här ungdomarna kan bo här

Från 2016
Uppdaterad 06.11.2016 11:38.
Agneta Selroos utanför blombutik i Grankulla.
Bildtext Agneta Selroos välkomnar flyktingbarn till Grankulla.
Bild: Yle / Victoria Wirén

- Jag förstår inte varför det har blivit sådant liv om den här saken, att folk är upprörda och gör namnlistor, besvär och sådant. Jag tycker att det är bara bra att de här ungdomarna kan komma hit och bo, säger Agneta Selroos.

Hon är en av många som tycker att planerna på att öppna ett familjehem för minderåriga flyktingar i Grankulla låter som en alldeles utmärkt idé. Grannarna till flyktingboendet mostätter sig att nio minderåriga flyttar in, bland annat med hänvisning till att huset är för fint.

- Reaktionen verkar lite överdriven. Jag kan inte förstå hur de skulle kunna var så hemskt farliga att ha bredvid sig, säger Ole Grönlund.

- Nu verkar det ju lite inskränkt det hela om man inte kan tolerera att det bor andra i grannskapet, säger Grönlund.

Grankullas rykte tar skada

Mira Grönlund är bekymrad över att Grankulla får rykte som flyktingfientlig kommun.

- Jag tycker att det är fel att hela Grankulla kommer att dömas på grund av en människa som är mot det. De flesta vill ta hand om dem (minderåriga flyktingar) och det är få som reagerar på det sättet som han gjorde.

Det här är ingen bra reklam för Grankulla och Grankullaborna, menar Mira Grönlund.

- Nu har vi kommit över vårt låga skatteöre, folk reagerar inte mera på det utan nu kommer det som en ny grej att vi inte tar emot de här flyktingarna. Det är helt fel, de flesta vill ta emot dem.

Grankullaborna välkomnar de unga flyktingarna - Spela upp på Arenan

Självklart att Grankulla ska ta flyktingar

Bland dem som på allhelgonadagen rörde sig kring Grankulla köpcentrum fanns det ingen som var öppet kritisk till det planerade flyktinghemmet. Tvärtom var de intervjuade måna om att säga att det är extra viktigt att hjälpa minderåriga som är i Finland utan sina föräldrar.

- Också Grankulla bör dra sitt strå till stacken. Jag vet inte så noga hur mycket flyktingar det finns här, alla kommuner ska dela på bördan. Också Grankulla, säger Niko Westerling.

Han säger att det är klart att alla flyktingar inte beter sig väl, men det gör ju inte finländarna heller.

Niklas står i Grankulla centrum.
Bildtext Självklart att ungdomarna ska hjälpas, menar Niklas.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Också Niklas tycker att det är klart att Grankullaborna ska ta emot de minderåriga flyktingarna.

- Om vi kan hjälpa människor så självklart, vi har tomma lägenheter och hus där vi kan hjälpa barn. Vi ska inte vara så själviska när det gäller att hjälpa andra människor, säger Niklas bestämt.

Allt är nära i Grankulla

Agneta Selroos anser att Grankulla är en bra miljö för minderåriga flyktingbarn.

- Vi har ett litet samhälle och bra möjligheter att integrera sådana här ungdomar och stöda dem. Vi har jättebra skolor och sådant här så jag tror att de har goda möjligheter här.

Grannarna som motsätter sig flyktingboendet anser bland annat att platsen är olämplig för att den ligger avsides och saknar kollektivtrafik.

Selroos skrattar till.

- Jag tycker inte att någonting i Grankulla är speciellt långt borta och ensligt beläget. Det kanske hade varit ensligt om det hade varit någonstans långt borta i norra eller östra Finland, men här i huvudstadsregionen har vi nog ganska nära till allting.