Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kräftgången fortsätter – nu förlorade Finland mot Tjeckien

Från 2016
Uppdaterad 05.11.2016 20:03.
Kamp framför målvakten Harri Säteri
Bildtext Finland släppte in fem puckar mot Tjeckien.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Hemmaturneringen i Helsingfors håller på att bli riktigt dyster historia för Finland. Lejonen följde upp förlusten mot Ryssland med att nu också förlora mot Tjeckien.

Lauri Marjamäkis första tid som chefstränare för lejonen har inte varit någon dans på rosor. World Cup gick inte som han hade tänkt sig och även EHT-turneringen i Helsingfors fick en dyster start då Finland förlorade mot Ryssland.

Inför den andra matchen i turneringen mot Tjeckien hade Finland sex raka förluster under Marjamäkis ledning och nu blev det också en sjunde.

Tjeckien som inledde turneringen med att spela ut Sverige totalt vann matchen i Helsingfors med 5–3.

– Vi började bra och hade momentum i matchen men så tappade vi det. Nu måste vi förbättra till imorgon. Det här var andra förlusten med det här laget men jag är inte orolig men det är inte roligt för spelarna då man förlorar, sa Marjamäki efter matchen.

1–0 blev 1–3

Efter en mållös första period var det Veli-Matti Savinainen som gjorde matchens första mål tidigt i den andra perioden.

Pekka Jormakka som inför matchen flyttades upp från fjärde till andra kedjan spelade fram Savinainen som med ett rappt handledsskott gav Finland ledningen.

Finlands ledning höll ändå bara i fyra minuter. Lejonen tappade markeringen när Petr Holík satte in kvitteringen fint framspelad av Jakub Jeřábek.

I mitten av perioden hade Antti Pihlström chansen att ge Finland ledningen då han kom helt ensam med målvakten Simon Hrubec i numerärt underläge men målvakten räddade. I följande anfall smällde det istället i Harri Säteris nätmaskor när Adam Polášek satte in 2–1 för Tjeckien.

Och det tog inte slut där. Tre minuter senare fick Tjeckien igen fira när Jan Rutta gjorde 3–1 och även den här gången i numerärt överläge. Tjeckien vände underläge till ledningen med två mål på åtta minuter.

Kemppainen reducerade

Finland fick spela i numerärt överläge i början av den tredje perioden och då kom också reduceringsmålet. Joonas Kemppainen var sist på pucken då Simon Hrubec inte lyckades hålla ett skott från Jani Lajunen.

Finland var på väg tillbaka in i matchen efter Kemppainens mål men Jakub Jeřábeks 4–2 satte i käppar i hjulet för det. Lejonen kom ändå över den kallduschen snabbt då Jani Lajunen reducerade nästan omgående men några blev finländska mål blev det inte i matchen.

Lejonen pressade på för en kvittering under slutskedet av matchen men då kunde Lukáš Radil avgöra i tom kasse.

Finland möter Sverige i den sista matchen på söndag. Båda lagen har förlorat sina två inledande matcher och gör nu upp om tredjeplatsen i turneringen.

Resultat:

Finland – Tjeckien 3–5
21.11 1–0 Savinainen (Jormakka)
25.12 1–1 Holík (Jeřábek, Zohorna)
30.30 1–2 Polášek (Radil, Jeřábek) PP
33.25 1–3 Rutta (Kubalík, Radil) PP
43.52 2–3 Kemppainen (Lajunen, Filppula) PP
47.49 2–4 Jeřábek
49.19 3–4 Lajunen (Melart, Filppula)
59.02 3–5 Radil (Kubalik)

Målvakter:
Harri Säteri FIN 13+10+4=27
Simon Hrubec CZE 7+7+5=19