Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hård kamp i vågmästarstater - “skräckslagen av tanken att Trump vinner”

Från 2016
Uppdaterad 07.11.2016 12:25.
Yoav och Denise Rekem står på trottoaren, de ska snart åka iväg och knacka dörr.
Bildtext Yoav och Denise Rekem säger att många av dem som säger att de ska stöda Hillary Clinton ändå inte går och röstar. Därför vill de hjälpa till med att mobilisera väljare i nyckelstaten Pennsylvania.
Bild: Yle / Johanna Törn-Magns

Oron över Trumps framgångar fick i helgen många Clintonsupportrar att söka sig till vågmästarstaterna för att bistå i kampanjarbetet. Många drivs av en avsky för Donald Trump.

I USA ser det nu ut som om republikanernas Donald Trump skulle ha en chans att vinna i flera vågmästarstater där demokraten Hillary Clinton tidigare innehaft ledningen. Fortfarande har Clinton övertaget när man ser på hela landet, men Trumps framgångar fick i helgen många Clintonsupportrar att aktivera sig. I hela landet sökte sig Clintonsupportrar över delstatsgränserna in i vågmästarstaterna för att hjälpa till med kampanjarbetet.

"Vi såg att det börjar bli jämnt"

Utanför ett köpcentrum i staden West Orange i New Jersey har ett trettiotal Clintonsupportrar samlats klockan nio på lördagsmorgonen. De ska ta sina egna bilar och köra över gränsen till granndelstaten Pennsylvania för att knacka dörr. Målsättningen är att få folk att gå ut och rösta på demokraternas Hillary Clinton på tisdag.

Följ med Svenska Yles valvaka natten till onsdag

- Vi såg att det börjar bli jämnt i galluparna. Vi satt hemma och oroade oss, vi kan lika gärna göra något. Kanske kan vi hjälpa till genom att få folk att rösta, säger Yoav Rekem, som ska knacka dörr tillsammans med hustrun Denise Rekem.

Dörrknackning är en vanlig form av kampanjarbete i USA. Partiet förser de frivilliga med kartor och listor med namn på demokrater som identifierats i tidigare dörrknackningskampanjer. De frivilligas uppdrag är att uppmuntra folk att gå ut och rösta. Ofta tar de frivilliga också reda på om någon behöver hjälp till exempel i form av skjuts till vallokalen.

Många aktiverar sig

Paret Rekem är inte de enda som bestämt sig för att hjälpa till för att de är oroliga. Alla på plats har följt med nyheterna och sett att det bekväma försprång som Clinton innehade minskar för var dag som går.

- Jag är mycket orolig, vi är alla oroliga. Och alla som jag talat med kommer att göra det jag gör i dag, alltså knacka dörr, eller ringa upp folk, säger Liz Essex.

Liz Essex står med en kaffekopp i handen och väntar på att bilkaravanen till Pennsylvania ska starta,
Bildtext Liz Essex har på sig en t-skjorta som hänvisar till den gången Donald Trump kallade Hillary Clinton för “nasty woman” (ung. elaka kvinna) i en av presidentdebatterna. Essex stöder Clinton och tycker att motkandidaten Donald Trump är den märkligaste kandidaten som USA någonsin haft.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Stött Clinton länge

Lulu Bernardus Hicks har knackat dörr för demokraterna också tidigare, men hennes hjärta klappar alldeles särskilt för Hillary Clinton.

- Jag har stött Hillary Clinton länge. Hon bryr sig om människor. I sitt hjärta anser hon att alla ska ha samma möjligheter.

Lulu Bernardus Hicks står med en grupp andra frivilliga som ska göra kampanjarbete för Hillary Clinton i Pennsylvania.
Bildtext Lulu Bernardus Hicks har knackat dörr för både Barack Obama och Hillary Clinton i tidigare val. Ibland slår folk igen dörren, men oftast möts hon av vänlighet.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Gillar mest vithyade män

Men det som motiverar mest i den här truppen är ändå inte engagemanget för Clinton, utan rädslan för Donald Trump. Denise Rekem är förfärad av tanken att Trump skulle vinna.

- Jag är skräckslagen av tanken att Trump vinner. Jag tror att han skulle vara en katastrof. Han har tydligt visat att han är emot så många typer av människor, i princip alla utom vithyade män. Jag tror att han verkligen kunde skada oss. Och vi vill inte ha den där ilskan, säger Denise Rekem.

Hon säger att hon aldrig förr förhållit sig så negativt till motståndarens kandidat. Hon nämner Mitt Romney som ett exempel, republikanen som förlorade mot Barack Obama i förra valet.

- Jag ville inte att Romney skulle bli president men jag trodde inte att han skulle förstöra vårt land. Jag tänkte att han är en relativt intelligent person som bara inte har samma idéer som jag. Trump är annorlunda för han är inte kvalificerad att bli president.

Maken Yoav Rekem håller med.

- Det är skrämmande. Vi måste göra vad vi kan för att stoppa honom.

Fler frivilliga än tidigare

Antalet frivilliga dörrknackare är större än tidigare och många är med för första gången, säger Larry Hirsch som organiserat bilkaravanen till Pennsylvania. Samma budskap hörs från andra delar av USA.

- Jag tror att alla ser hur viktig denna kapplöpning är, och hur viktigt det är att vi gör vad vi kan i den här kampanjen den här sista helgen före valet, säger Hirsch.

Han har träffat Clinton och tycker hon är en fantastisk kandidat. Men också han förfasas över det andra alternativet.

- Jag är rädd för vad som händer åt det här landet om Donald Trump blir president.

Larry Hirsch ger instruktioner till dem som ska knacka dörr.
Bildtext Larry Hirsch ger instruktioner till dem som ska knacka dörr.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Diskussion om artikeln