Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Extremidrottaren Mikaela Hollsten är inte så modig som många tror

Från 2016
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Modigare Mikaela Hollsten siktar på topp-3 i världen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mera mod och högre självförtroende. I vinter vill snowboardåkaren Mikaela Hollsten komma in bland de tre främsta på friåkningens världstour. För tillfället samlar hon ihop pengar för säsongen hemma på Kimitoön.

Jag borde ju riktigt be om en autograf om du är en sån kändis!

En kund undrar varför i hela världen Yle Sporten är på plats och filmar på ett café vid Dalsbruks torg på Kimitoön en vanlig torsdagsförmiddag.

Orsaken är Mikaela Hollsten.

Mikaela Hollsten jobbar på café i Dalsbruk, hösten 2016.
Bildtext Mikaela Hollsten jobbar som bäst i Dalsbruk.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Hollsten hör till världens bästa friåkare på snowboard och ska om en ungefär månad åka iväg för att igen vistas vinterhalvåret i Mellaneuropa.

– Man måste ju få ihop en budget till vintern, skrattar Hollsten när hon får frågan varför hon inte är ute på snö just nu utan hemma på Kimitoön.

Jobbet gillar hon visserligen, någon gång i framtiden hoppas hon kunna öppna ett eget café, men just nu skulle hon hellre stå på ett bräde uppe i Alperna.

– Det kommer väldigt lite prispengar från friåkningen, det går nog alltid back det. Man borde ha valt en annan gren om man hade velat livnära sig på det.

”Den bästa terapin”

Trots att friåkningen är en betydligt större gren i till exempel Mellaneuropa än i Finland är prispengarna förhållandevis små. Framför allt på snowboardsidan, framför allt som kvinna.

Snowboardåkaren Mikaela Hollsten
Bildtext Mikaela Hollsten in action.
Bild: Irian van Helfteren

Men det är inte för pengarna som Mikaela Hollsten åker.

– Det är nog livet, jag kan inte tänka mig något annat, det är bara så, säger hon och ler brett.

– Man glömmer allt annat när man är ute och åker. Jag brukar säga att det är den allra bästa terapin att få åka snowboard.

Tävling kommer först

Friåkning är en farlig extremsport där det även sker dödsolyckor. Man åker nedför opreparerade pister bland klippor och stup, och domare bedömer åken på basis av bland annat linjen, kontrollen och farten.

Hela tävlingen är ett litet äventyr med inspektionen av backen dagen innan och klättrandet eller helikopterfärden upp. Läs mera och se videor om friåkning här.

Mikaela Hollsten, januari 2016.
Bildtext Förra vintern gav en prispallsplacering.
Bild: Freeride World Tour / Mia Maria Knoll

Friåkarna beskriver sig själva som en familj och snowboardåkandet som en livsstil. Men Hollsten är även en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna.

– De som åker på världstouren är nog väldigt tävlingsinriktade, åtminstone de flesta. Visst, man kan skoja och ha roligt med alla, men när det sen är tävling kör alla sitt race. Det är bara det som gäller.

Vågar mera

Förra säsongen var Hollstens första på världstouren där endast en dryg handfull åkare får plats. Att nå ända fram var en dröm som gick i uppfyllelse.

– Eftersom jag kämpat för det i 5-6 år var det nog en helt otrolig lycka när jag visste att det gått vägen, säger Hollsten och berättar att det var pappa hemma framför datorn som visste om resultatet först och meddelade dottern glädjebeskedet.

Mikaela Hollsten, 2014
Bildtext Mod är en elementär del av friåkning.
Bild: Jarno Leskinen

Hollsten, 28, inledde debutsäsongen med en pallplats, men den blev också vinterns enda. Tourens näst yngsta snowboarddam vet att hon kan ännu bättre.

– Mitt mål den här säsongen är att vara topp-3, det är helt klart mitt mål. Jag var femte i slutrankingen i fjol och tror det kan vara möjligt att vara topp-3 om jag skulle få alla åk att lyckas.

Vad gör dig till en bättre friåkare nu än i fjol?

– Jag har tränat mera huvud och hoppas att det hjälper. Jag har märkt att det är min svaghet, konstaterar Hollsten.

På vilket sätt?

– Att våga framför allt. Och lita på en själv, tro på en själv. Att våga tänja på gränserna. Många tror att jag är väldigt modig av mig men jag skulle kanske inte säga så – mera att jag vill utmana mig själv.

Världstoursäsongen börjar i Chamonix i Frankrike i januari.

Diskussion om artikeln