Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv: Tama lejon mot svaga kronor i ren jumbofinal

Från 2016
Uppdaterad 06.11.2016 16:56.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland och Sverige har mötts i många hockeyklassiker för att göra upp om vem som är bäst. Kvällens möte är allt annat än klassiskt, när två virriga och darriga lag ska avgöra vilket som är minst dåligt.

Finland–Sverige

Fyrnationsturneringen i Helsingfors, kl. 17.30.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena och refereras på svenska av Christoffer Herberts, liksom matchen Ryssland–Tjeckien klockan 13.30.

Finlands förutsättningar:

Lauri Marjamäkis totala mardrömsstart som finländsk chefstränare fortsätter. I World Cup kunde hans lag omöjligt göra mål, i Helsingforsturneringen vet en helt annan trupp inte hur man hindrar motståndarna från att hitta rätt.

Lejonen har släppt in tio mål på två matcher, och det kunde gott ha varit ännu fler. Dåligt positionsspel, svaga närkamper, markeringsmissar, felpassningar, usla uppspel, dumma utvisningar och enkla misstag har karakäriserat Finland i hemmaturneringen som bjudit på 1–5 mot Ryssland och 3–5 mot Tjeckien. Märkligt, inte minst eftersom det finländska laget är turneringens överlägset mest rutinerade och meriterade.

Avslutningen mot Sverige blir en chans att rädda ansiktet och återupprätta äran. I de två senaste matcherna har den starka viljan att visa slagit slint och tagit fel uttryck. I kväll gäller det först och främst för Finland att spela enkelt och eliminera misstagen, då ska kvaliteten i truppen räcka till för att greja en seger.

Sverige förutsättningar:

Tre Kronors lag är inte lika erfaret som det finländska, men innehåller trots allt nio spelare som varit med i VM-trupper tidigare. Men i Sveriges två förlustmatcher i veckan har laget varit ljusår från europeisk elitnivå. "Det går enkelt att hitta hundra felbeslut som de svenska spelarna gjorde", dundrade Yles studioexpert Karri Kivi efter den svenska förlusten mot Ryssland, och i det mötet spelade Tre Kronor ändå bättre än vad laget gjorde mot Tjeckien två dagar tidigare.

Likt Marjamäki i det finländska båset har Rikard Grönborg fått en motig start som förbundskapten, också tränaren sätts på prov när han ska få ett sargat svenskt lag att försöka resa sig till avslutningen mot Finland. Spelarna har minsann också anledning att ta sig i kragen, hittills är det i princip bara målvakten Niklas Svedberg som förbättrat sina personliga chanser att vara med i vårens VM-trupp.

Tidigare möten:

Finland och Sverige möttes tre gånger under höstens World Cup-veckor. Lejonen vann träningsmatchen i Helsingfors (3–2 efter förlängning), men förlorade både i träningslandskampen i Göteborg (3–6) och när det på allvar gällde i Toronto (0–2). Med helt andra spelare i lagen hoppas Lauri Marjamäki nu att hans cirkel sluts, när han på nytt spelar mot blågult i Helsingforsarenan blir han igen en vinnare och den sju matcher långa förlustsviten tar slut.

I Helsingforsturneringen för ett år sedan spelade lagen en ren final på söndagskvällen. Finland föll då med 2–3 och Sverige säkrade andra raka segern i Helsingforsturneringen. Av spelarna som är med i kväll gjorde Kristian Kuusela och Joel Lundqvist mål i matchen för ett år sedan.

Se upp för:

Richard Gynge.
Sveriges bästa målskytt hittills i turneringen, har lyckats både mot Tjeckien och mot Ryssland. Efter förra säsongens succé i Växjö är högeryttern nu tillbaka i KHL och Neftehimik Nisjnekamsk.

Linus Klasen.
Kanske den svensk som har allra mest att bevisa. Luganos poängkung har fått ansvar som playmaker i förstakedjan men har hittills i veckan varit mycket blek, precis som han var i VM i våras.

Utropstecknet:

Hur det är går i kvällens match kommer Finland och Sverige att sluta på de två sista platserna i fyrnationsturneringen. Det här är 21:a gången som den finländska EHT-turneringen spelas, och det har bara hänt en gång tidigare.

Frågetecknen:

Räkna med ändringar i kedjeformationerna jämfört med gårdagens matcher, och varför inte också under kvällens gång. Lauri Marjamäki måste till exempel bestämma vem som ska vara hans fyra centrar, i går flyttades Miro Aaltonen till en centerposition i tredje perioden, medan Ilari Filppula förpassades till ytter. Var startar duon i kväll?

Referentens tips:

Vem bryr sig om vad jag tror? Senast nu dags att krypa till korset. Jag erkänner, jag trodde Finland skulle vinna hemmaturneringen. Jag erkänner, jag trodde Finland skulle slå Ryssland. Och jag erkänner, jag trodde också efter Rysslandsfloppen att Finland skulle besegra Tjeckien.

Men skam den som ger sig. Av två dåliga lag vill jag faktiskt påstå att Sverige sett ännu sämre ut. Det blir finländsk seger med 2–1.

Diskussion om artikeln