Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland avslutade med stil – knep tredjeplatsen i turneringen

Från 2016
Uppdaterad 06.11.2016 19:54.
Veli-Matti Savinainen och Pekka Jormakka firar mål
Bildtext Veli-Matti Savinainen gjorde Finlands sista mål i segermatchen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

En dyster EHT-turnering i Helsingfors fick ett lite roligare slut då Finland knep tredjeplatsen efter seger över Sverige i jumbofinalen. Finland vann matchen med 4–1.

Den 8 september möttes Finland och Sverige i en träningsmatch inför World Cup. Den matchen vann lejonen med 3–2 efter förlängning men efter det har det varit mörka rubriker kring finländsk landslagsishockey.

Finland hade förlorat sju raka matcher under Lauri Marjamäkis ledning men när lagen nu möttes i jumbofinalen i Helsingfors bröts den sviten.

Finland vann med 4–1 tack vare en urstark mittperiod.

– Vi gav dem ett lätt ledningsmål men i andra perioden var vi bättre. Det var en fin seger. Jag vill framför allt lyfta fram Joonas Kemppainen i den här matchen, sa chefstränaren Marjamäki efter segern.

Fyra mål på nio minuter

Sverige tog ledningen i den första perioden men i den andra var det Finland för hela slanten. Joonas Kemppainens kvittering efter 24.46 var startskottet på en fin blåvit period. Kemppainen tog vara på en retur från den svenska målvakten Niklas Svedberg och prickade in kvitteringen.

Och det målet väckte laget.

Endast 29 sekunder senare låg pucken igen i det svenska målet. Ville Lajunen stod för några snygga dragningar och sköt ett skott som Svedberg räddade. På returen fanns ändå Miro Aaltonen som vispade in ledningsmålet.

Lejonen fortsatte att trumma på efter Aaltonens mål och när Mika Pyörälä gjorde 3–1 hade Finland gjort tre mål på en minut och 51 sekunder.

Veli-Matti Savinainen stod sedan för en stark soloprestation och gjorde 4–1 efter 33.38. Finland gick från noll till fyra mål på under nio minuter.

Den sista perioden blev en ren transportsträcka och trots att Sverige tog ut målvakten med två minuter kvar att spela blev det inga fler mål.

– Det känns bra med en seger. Första perioden var inte helt bra men sedan kontrollerade vi matchen. Det var roligt att spela i den här turneringen, sa Kemppainen efter matchen.

Det här var första gången som Finland slutade trea i turneringen i Helsingfors.

Resultat:

Finland – Sverige 4–1
14.50 0–1 Cehlin (Sjögren, Kronwall)
24.46 1–1 Kemppainen (Elorinne, Pyörälä)
25.15 2–1 Aaltonen (Lajunen, Melart)
26.37 3–1 Pyörälä (Filppula)
33.38 4–1 Savinainen (Jormakka, Kukkonen)

Målvakter:
Juha Metsola FIN 10+6+3=19
Niklas Svedberg SWE 6+8=14 utbytt 33.38
Joel Lassinantti SWE 3+6=9

Publik: 8022