Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inga nya bevis mot Hillary Clinton i e-postutredningen

Från 2016
Uppdaterad 07.11.2016 12:22.
Hillary Clinton
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Inga nya bevis har hittats mot den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton i de nya e-postutredningarna.

Den federala säkerhetsbyrån FBI:s chef James Comey har i ett brev till kongressen meddelat att FBI inte har ändrat sin uppfattning angående Clintons bruk av en privat server för sin e-post.

- På basis av vår genomgång ändrar vi inte på de slutsatser vi drog i juli, säger James Comey i brevet.

I juli konstaterade FBI att Clinton hade gjort sig skyldig till oaktsamhet, men att det inte finns något som tyder på att hon hade begått något brott.

FBI återupptog granskning på grund av ny information

FBI meddelade nyligen att utredningen av mejlskandalen skulle återupptas efter att man fått kännedom om nya e-postmeddelanden - men nu läggs den alltså ner igen.

FBI:s utredningar gäller Clintons bruk av privat e-post under hennes tid som utrikesminister. Hon misstänks för att, som utrikesminister, ha sänt hemliga dokument från sin personliga e-post vilket stred mot sekretessbestämmelserna. Sådan information får bara sändas via statsledningens egna, säkrade system.

Avslöjandena om Clintons ovarsamma hantering av sin e-post har varit ett slagträ i den republikanska motkandidaten Donald Trumps valkampanj.

Senatens demokratiska ledare Harry Reid anklagade för en vecka sedan FBI:s chef James Comey för att ha brutit mot en lag som förbjuder tjänstemän att påverka ett val i USA.

Trump: Clinton skyddas av ett riggat system

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump talade i dag i Minnesota där han talade om korruption bland eliten i Washington.

- Hillary Clinton kommer att utredas en lång, lång tid för sina många brott mot vår nation, mot vårt folk, mot vår demokrati, deklarerade Trump

Det är oklart om Trump var medveten om den nya vändningen i e-postutredningarna då han riktade en varning till sina anhängare:

- Ni måste förstå, det är ett riggat system och hon är skyddad.

Följ med Svenska Yles valvaka natten till onsdag