Frågor och svar om FBI och Hillary Clintons e-post
I USA har den federala polisen FBI slagit fast att det inte finns orsak att väcka åtal mot demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton på grund av de nya e-postmeddelanden som man nyligen hittade på hennes medarbetares dator.
Den hårt kritiserade FBI-chefen James Comey sade i ett kort meddelande att man inte har hittat någonting som skulle ändra på de slutsatser man drog i somras, det vill säga att Clinton inte har gjort något kriminellt.
Vår utsända Lotte Krank-van de Burgt är på plats i New York och svarar nedan på frågor om härvan.
Vilka reaktioner har Comeys uttalande väckt?
- Redan för en vecka sedan fick Comey skarp kritik för att han gick ut med de här uppgifterna så nära inpå valet, och det slog ju hårt mot Clinton-kampanjen. Det här har dominerat den politiska diskussionen ända sedan dess.
- Nu är irritationen om möjligt ännu större bland demokraterna. Många demokrater kräver nu att myndigheterna ser över sina tillvägagångssätt så att nånting liknande inte upprepas i framtida val.
- Donald Trump fortsätter att hävda att Clinton är skyldig vad än FBI säger. Om Trump vinner kommer nog många att anklaga James Comey för det.
Donald Trump har sagt att gräsrötter inom FBI inte kommer att låta sig nöjas med det här. Det verkar som det skulle ha inträffat allvarliga politiska sprickor inom FBI?
- Man är mycket oense inom FBI över hur man ska handskas med de här sakerna. Det finns många inom FBI som anser att Comey har brutit mot FBI:s policy, att han har handskats på helt fel sätt med e-postfallet.
- Samtidigt finns det de inom FBI som anser att man inte har undersökt härvan tillräckligt aggressivt. Speciellt agenter som är ute på fältet brukar vara för mera aggressiva metoder än ledningen och åklagare, och frustrationen bland dem har nog varit stor.
- Men det här fallet med Clinton visar hur mycket kan stå på spel när man är av olika åsikter om hur någon som vill bli president ska utredas.
FBI-chefen Comey hade ett rykte om sig att vara en självständig man trots att han är registrerad republikan. Men nu tycks både demokrater och republikaner vända honom ryggen?
- Ja, James Comey rykte än nog rejält tilltufsat nu. Både demokrater och republikaner anser att han har schabblat rejält. Vem som än vinner presidentvalet står Comey inför en svårt uppgift, att rädda sitt eget rykte, och FBI:s rykte som en opartisk institution.
- Comey sitter ändå inte löst på sin post. FBI-chefens post är på tio år. Presidenten har laglig rätt att sparka honom, men det är osannolikt att Barack Obama gör det här.
- Om Clinton vinner valet, avsätter hon knappast Comey eftersom det skulle se ut som om hon hämnas och det här skulle nog inte öka hennes popularitet.
Clinton tappade i opinionsmätningar då Comey kom med det här uttalandet för drygt en vecka sedan, men nu tycks hon ha repat sig igen. Spelar det här nya beskedet någon roll för valets utgång?
- Clinton har repat sig en aning, men frågan är om det är tillräckligt. Det är knappast troligt att dammet hinner lägga sig till valdagen. Det är nog omöjligt att helt och hållet få den här skadan ogjord.
- En hel del väljare som hade stött Clinton övergav henne efter Comeys uttalande för en vecka sedan - bland annat obundna kvinnor och republikanska kvinnor som hade bestämt sig för att rösta på Clinton. Men hur illa det är för Clinton ser vi på valdagen.
Inga nya bevis mot Hillary Clinton i e-postutredningen
FBI har inte ändrat sin uppfattning.