Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu behandlas Guggenheim i stadsstyrelsen - politikerna osäkra

Från 2016
Uppdaterad 07.11.2016 19:27.
Helsingfors fullmäktigesal, möte på gång
Bildtext Fullmäktige antas behandla Guggenheimförslaget den 30 november. Men det förutsätter att stadsstyrelsen först har godkänt förslaget.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Många Helsingforspolitiker är osäkra när det gäller inställningen till Guggenheim. Stadsstyrelsen behandlar det nya förslaget på måndag.

Guggenheim behandlas på måndag i stadsstyrelsen i Helsingfors, men styrelsen fattar knappast ett beslut.

- Jag gissar att det blir en time out och bordläggning. Jag vill nu höra vilka som är de ekonomiska konsekvenserna på lång sikt. Hur påverkar det näringslivet, hotellövernattningarna och turismen. Jag vill nu bekanta mig noga med de argumenten, sade stadsstyrelseledamot Marcus Rantala (SFP) i torsdags när det nya förslaget offentliggjordes.

Förslaget går ut på att Helsingfors ska betala 80 miljoner euro för byggandet av ett Guggenheim konstmuseum vid södra hamnen. Dessutom ska Helsingfors garantera ett lån på 35 miljoner euro för ett fastighetsbolag som grundas för byggandet av museet. Sammanlagt väntas kostnaderna för byggandet bli omkring 130 miljoner euro. Resten finansieras med privata medel.

Fullmäktige svarade "vet inte" i Yle:s enkät

Marcus Rantala svarade "vet inte" i Yle:s enkät i fredags där fullmäktige tillfrågades om det nya Guggenheimförslaget. Största delen av fullmäktige, 37 av 85 ledamöter, svarade på samma sätt.

Av SFP:s övriga ledamöter sade Jan D. Oker-Blom ja medan Björn Månsson och Gunvor Brettschneider sade nej. Laura Finne-Elonen svarade "vet inte".

10 ledamöter sade ja, medan 27 sade nej till det nya Guggenheimförslaget i Yle:s enkät. 11 ledamöter kunde inte nås.

Förutom Oker-Blom sade fyra ledamöter från Samlingspartiet, tre från SDP, en från Sannfinländarna och en från De gröna ja.

Kivekäs: Förslaget är intressant

Hur de ledamöter som sitter i stadsstyrelsen svarade i enkäten är oklart. Tuomas Rantanen (Gröna) som är suppleant i stadsstyrelsen svarade nej, men i allmänhet var budskapet från De gröna "vet inte".

- Förslaget är intressant. Det är bättre än det som förkastades i stadsstyrelsen 2012. Det här innebär en mindre risk för staden. Jag vet inte hur stadsstyrelsen beslutar. Ledamöterna behöver tid för att sätta sig in i förslaget och diskutera det, sade stadsstyrelsens andra viceordförande Otso Kivekäs (Gröna) till Yle Huvudstadsregionen i torsdags.

Om stadsstyrelsen godkänner förslaget behandlas det i fullmäktige, som har den högsta beslutande makten. Enligt biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen behandlas förslaget i fullmäktige i slutet av november.

Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling

Guggenheim kan komma till Helsingfors trots allt - Erkko och Herlin bland finansiärerna

Soini: Museet får inte statliga pengar- inget har ändrats.

Diskussion om artikeln