Nu ska båtarna bort från Borgå stads flytande pontonbryggor
De båtägare som fortfarande har sina båtar kvar vid stadens flytande pontonbryggor i Borgå å uppmanas flytta båtarna omedelbart.
- Kölden kom faktiskt lite överraskande också för Borgå stad den här gången. Vanligtvis brukar temperaturen en tid vara på minus bara nattetid, men nu har det varit minusgrader dygnet runt, konstaterar Janita Pihlaja-Wickholm vid Borgå stad.
Hon säger att isen ganska snabbt lägger sig i ån, i synnerhet nu när det inte finns mycket snö. Det lovas minusgrader hela den här veckan.
Borgå stad kartlade situationen under måndagen
På måndag förmiddag kartlade Borgå stads säsongsarbetare situationen vid stadens flytande pontonbryggor i ån i centrum. Vid bryggorna fanns åtminstone fem båtar som behöver flyttas.
Dessutom fanns några båtar i Hammars under måndagen vid en brygga som ska repareras i vinter.
- Jag var i kontakt med två ägare i dag och de lovade ta bort båtarna från Hammars den här veckan, säger Pihlaja-Wickholm.
Hon har också redan hunnit kontakta ägarna till några av båtarna vid pontonbryggorna samt ägaren till en större trålare, som ligger i ån i centrum.
- De letar som bäst efter en innehallsplats för trålaren, men om de inte hittar en så blir den kvar i ån. Den kan bra bli kvar i isen över vintern utan att ta skada, konstaterar hon.
Årligen återkommande problem
Varje år är det ett litet problem för Borgå stad att folk inte i tid tar upp sina båtar inför vintern, konstaterar Pihlaja-Wickholm.
- Det är samma förklaringar varje år, och man tycker folk småningom skulle lära sig. En del har inte fått tag på lyftkran, andra har haft bråttom med annat eller så har en flytt av båten helt enkelt inte blivit av.
Det största problemet för staden är de båtar som lämnas kvar vid stadens flytande pontonbryggor.
- Vi för varje år våra pontonbryggor i vinterförvar, men om båtarna står kvar blir vårt eget jobb försenat.
Pihlaja-Wickholm konstaterar att Borgå stad inte brukar rycka ut för att rädda fastfrusna båtar.
- Vi brukar inte röra folks egendom, för det slutar ofta med att vi blir beskyllda för det ena och det andra. Varje liten skråma folk hittar på båten heter det att vi har förorsakat. Därför är det på ägarens ansvar att få upp båten. Det är sen en annan sak om båtar får oljeläckage eller sjunker, då måste vi rycka ut.
Båten kan ta skada av isen eller av skadegörare
Om det går så att inte ägaren flyttar båten trots överenskommelse så lämnar staden den i ån fastbunden i akterpålen. Då är det ägarens sak att ta sig ut till båten för att få upp den, säger Pihlaja-Wickholm.
Hon konstaterar att de som lämnar kvar båten i isen också kan räkna med en hyra för vintermånaderna.
Det har någon gång hänt att en båt som har lämnats kvar i ån har länsats och söndrats fullständigt, då utomstående har tagit sig fram till den över isen. En båt som lämnas i isen kan dessutom gå sönder, även om den inte råkar ut för skadegörelse.
Janita Pihlaja-Wickholm hoppas att båtägarna nu tar sig i kragen.
- Om man inte tidigare har vaknat upp så får man nog nu lov att lämna alla andra jobb och sköta bort sin egendom från ån.