Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Betydande avtal om öppnande av arkiv: Flera tusen timmar förstklassig drama på Yle Arenan

Från 2016
Uppdaterad 14.02.2017 17:16.
Bild på en del av Yles arkivpärlor.
Bild: Yle

Yle och organisationer som representerar upphovsmännen har skrivit under ett omfattande arkivavtal om drama. Avtalet ger Yle rättigheter att publicera egenproducerat innehåll på Yle Arenan. Avtalsperioden gäller i sex år.

Tack vare det avtal som undertecknas på Yle den 7 november går mångas önskemål i uppfyllelse: Ett vajande hus, Familjen Metsola, För tjock för att vara fjäril, Kotikatu, Djävulsåkern, Flammande nord, Kantolan perhe, serien 16, hörspelen Noita Nokinenä och Sinuhe och en massa andra favoriter kommer snart att finnas på Yle Arenan för alla finländare att lyssna och titta på.

“Avtalet om öppnandet av drama-arkiven är en betydande kulturgärning och resultatet av en lång beredning. För Yle är det här ett sätt att genomföra sitt viktiga kulturuppdrag. Medievanorna och utgivningssätten har förändrats och därför har vi förhandlat fram ett nytt slags avtal. Tack vare avtalet kan vi erbjuda de här pärlorna på webben”, säger Yles utgivningsdirektör Ismo Silvo.

Enligt Silvo är arkivavtalet en gemensam satsning för konstnärerna, organisationerna som representerar dem samt Yle - och kan karaktäriseras som en gåva till 100-åriga Finland.

“De avtal som slutits tidigare gäller fortfarande, och det här avtalet ger ytterligare ett användningsområde. Det nya avtalet ger alla finländare tillgång till vår kulturs viktigaste verk från olika årtionden. De är del av vårt gemensamma minne”, säger Elina Kuusikko, verksamhetsledare på Finlands Skådespelarförbund.

Älskade tv-serier och hörspel

Avtalet som ingås med Yle har undertecknats av nio organisationer och förbund som representerar konstnärer. Avtalets värde uppgår till flera miljoner euro under avtalsperioden 2017-2022. På Yle Arenan kan Yle publicera inhemskt drama som sänts för över fem år sedan eller tidigare. Det finns begränsningar för hur mycket innehåll som kan publiceras på en gång. Yle kan fritt publicera program som är över 35 år gamla.

“Vi har tillsammans nått en bra lösning, som alla finländare har glädje av. Det här är ett viktigt avtal om webbpublicering både ur nordiskt och internationellt perspektiv. Yle kan nu öppna sitt arkiv av egenproducerade program vilket innebär hundratals timmar innehåll årligen”, berättar Silvo.

I avtalet ingår förutom tv-innehåll också många hörspel och radiosketcher på både finska och svenska. Programmen kan börja publiceras redan i slutet av 2016.

Publiken kan rösta fram sina favoriter bland 15 kandidater på adressen yle.fi/toivotut. Publikens favoriter publiceras under julen. Klipp ur programmen finns att se på Yle Arenan, yle.fi/arenan. Publikens önskemål beaktas också i fortsättningen då utgivningen planeras.

För mera information:
Ismo Silvo, utgivningsdirektör, Yle, tfn 040-505 1924

Avtalet undertecknas i dag, 7.11.2016, kl. 13. Presskonferens för media i Stora smedjan på Yle kl. 14. Anmälningar 040-830 7099/ Niina Honka.

ORGANISATIONER OCH FÖRBUND SOM UNDERTECKNAT AVTALET:
Finlands Skådespelarförbund rf/Skådespelarnas Upphovsrättsorganisation Filmex
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto rf
Suomen Muusikkojen liitto rf
Suomen Solistiyhdistys rf
Finlands dramatiker och manusförfattare rf
Sanasto rf
Gramex rf
Kuvasto rf

Diskussion om artikeln