Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Näsdagen hjälper fattiga barn

Från 2016
Uppdaterad 11.11.2016 11:15.
Näsdags show med finländska kändisar bland andra Tarja Halonen.
Bildtext Näsdagens show 2016
Bild: Yle

Näsdagen hjälper – märkbara resultat

De bidrag finländarna har gett under årets lopp har gjort det möjligt för Näsdagen att hjälpa miljontals barn! Med de medel som Näsdagen gett har nio organisationer utfört långsiktigt arbete för utbildning, hälsa, trygghet och näringstillgång för de mest utsatta barnen. Arbetet har gett bestående resultat, som såväl barnens familjer som samhället där de lever har nytta av.

Tre av fyra familjer i Afrika lever på mindre än två euro om dagen. Det betyder att många barn inte får tillräckligt med mat att äta. I vissa familjer måste barnen stanna hemma för att det inte finns pengar för skolgång. Ibland blir barn föräldralösa när föräldrarna inte har råd med mediciner. På Näsdagen samlar man in pengar för att hjälpa barn som lever i fattigdom.

Att lära sig läsa är en stor sak i u-länderna. Med en enda euro kan man medverka till att en fattig skolelev får gå i skolan. Också en liten summa är betydelsefull när det gäller att förbättra barns situation i u-länderna. I inslagen här nedanför kan du bekanta dig med några av barnens berättelser om hur det är att leva i fattigdom.

Vi bekantar oss med Joy som bor i Uganda. Förut var Joys familj så fattig att barnen inte hade råd att gå i skola. Lyckligtvis fick familjen hjälp av en hjälporganisation.

Ansvar för miljö, välfärd och en hållbar utveckling - Vetamix: Näsdagen: Joy från Uganda - Spela upp på Arenan

I det här inslaget träffar vi Fred som är åtta år gammal och bor i Kenya. Fred hade en mycket svår barndom. Han blev föräldralös och bodde på gatan. Som tur träffade Fred Barack som jobbar för en hjälporganisation.

Ansvar för miljö, välfärd och en hållbar utveckling - Vetamix: Näsdagen: Fred från Kenya - Spela upp på Arenan

I följande inslag träffar vi Mariam som bor i en liten by alldeles intill Nilen. När Mariam var yngre var hennes familj fattig och livet var tungt. Lyckligtvis fick familjen hjälp av en hjälporganisation.

Ansvar för miljö, välfärd och en hållbar utveckling - Vetamix: Näsdagen: Mariam från Uganda - Spela upp på Arenan

Som du ser kan vår hjälp göra mycket för en fattig familj. Här träffar vi 14-åriga Samson som bor i Kenyas tredje största stad Kesumu. Samsons liv har varit tufft. Han blev gatubarn när hans föräldrar dog. Lyckligtvis träffade Samson Barack som jobbar för en hjälporganisation.

Ansvar för miljö, välfärd och en hållbar utveckling - Vetamix: Näsdagen: Samson från Kenya - Spela upp på Arenan

Sarah i den här videon bor i Kampalas slum i Uganda. Hon drömmer om att bli läkare när hon blir stor.

Ansvar för miljö, välfärd och en hållbar utveckling - Vetamix: Näsdagen: Sarah från Uganda - Spela upp på Arenan

I det här sista inslaget bekantar vi oss med Flavia som bor i Ugandas huvudstad Kampala. Flavia hade en svår barndom, men nu ser livet ljusare ut!

Ansvar för miljö, välfärd och en hållbar utveckling - Vetamix: Näsdagen: Flavia från Uganda - Spela upp på Arenan

Joy, Fred, Mariam, Samson, Sarah och Flavia är bara några av de barn som lever under svåra omständigheter.
Årligen gör hundratusentals finländare en insats för världens barn via Näsdagen – genom att ge bidrag, köpa en Näsa, sprida information om det hjälpbehov barnen har i världen eller genom att på annat sätt stöda Näsdagens arbete.

Vårt stöd behövs, för Näsdagens mål är att varje barn ska ha rätt till ett gott liv.

Näsdagskampanjen skaffar årligen medel för nio organisationers arbete för att hjälpa barnen i världen. Den första Näsdagen arrangerades 2007 och sedan dess har kampanjen inbringat nästan 20 miljoner euro för utvecklingssamarbete. I år uppmanar Bull Mentula, Armi Toivanen, Marco Bjurström, president Tarja Halonen, Katri Helena, Jone Nikula, Janne Kataja och en mängd andra kända ansikten inom ramen för Näsdagen: kosta på dig ett skratt – bidra!

Vem som helst kan delta i Näsdagen! Tiotals daghem, skolor, läroinrättningar, förbund, företag, hobbygrupper och kändisar har gett sin röst för världens barn.

Röda Korsets sida kan du läsa mera om Näsdagen och hur just du kan delta!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln