Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Följ med presidentvalet delstat för delstat

Från 2016
Uppdaterad 23.03.2017 18:11.
Karta över USA
Bild: Yle

Uppgifterna för Michigan och New Hampshire är läget då 99 procent av rösterna är räknade. För musen över delstaterna för mer information.

Trump överraskade

Republikanernas kandidat Donald Trump överraskade genom att ta flera stora delstater som hade väntats gå till Hillary Clinton. I ett relativt tidigt skede klarnade det att Trump tar hem Florida (29 elektorsröster) och senare under morgonen gick också North Carolina (15 elektorsröster) till Trump.

Trump klarade sig också bra i det så kallade röstbältet som traditionellt har röstat demokratiskt. Kring 8:40 klarade det att Trump också tar hem Pennsylvania (20 elektorsröster), en delstat som gått till demokraterna de senaste sex presidentvalen.

Kring 9:30 vann Trump delstaten Wisconsin och fick därmed ihop tillräckligt med elektorsröster för att bli president. Med 99 procent röster räknade ser han dessutom ut att ta hem grannstaten Michigan.

Läget svängde kring 4:30 finsk tid

Då rösträkningen började bedömdes Clinton ha en sannolikhet på kring 80 procent att ta hem valet. Kring halvfem-tiden började procenterna ändå vända och lite efter fem på morgonen låg Trumps sannolikhet att segra redan på 73 procent.

Clinton misslyckades ordentligt jämfört med förhandsbedömningarna. Bland de delstater hon vann fanns inte en enda överraskning.

Läs mera om resultatet i Svenska Yles live-flöde.

Bra att veta om resultatkartan

När det verkar som om en av kandidaterna har vunnit i en delstat blir den randig i rött eller blått på kartan. När valresultatet är entydigt klart färgas delstaten i det vinnande partiets färg.

Maine och Nebraska sticker ut

Rösterna räknas delstat för delstat. Den som får majoritet i en delstat får också samtliga elektorsröster som hör dit. Det här gäller i alla delstater utom i Maine och Nevada. I teorin räcker det med bara en rösts övervikt för att få alla elektorer.

I Maine (fyra elektorer) och Nebraska (fem elektorer) röstar två elektorer på den mest populära kandidaten medan de övriga väljer den kandidat som fått flest röster i deras distrikt. Det här kan leda till att det inte finns bara en vinnare i delstaten.

Vågmästarstater - swing states

I de flesta delstater är valet i praktiken avgjort på förhand. Demokraterna dominerar i många delstater i nordöstra USA och på västkusten. Republikanerna har för sin del syd- och präriestaterna i sitt grepp.

Det här innebär att de stater där båda kandidaterna är lika populära, de så kallade vågmästarstaterna, är otroligt viktiga.

Vågmästarstater i USAs presidentval 2016

 • Colorado

 • Florida

 • Iowa

 • Michigan

 • Minnesota

 • New Hampshire

 • Nevada

 • North Carolina

 • Ohio

 • Pennsylvania

 • Wisconsin

Trump-anhängare i feststämning på Times Square i New York.

Svenska Yle LIVE: Trump har segrat

Läs direktrapportering om valdagens händelser.