Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fem saker du måste veta om det amerikanska presidentvalet

Från 2016
Uppdaterad 08.11.2016 17:13.
Vita Huset kvällstid
Bild: EPA/Michael Reynolds

Vad är vågmästarstater? Varför är 270 ett så otroligt viktigt tal för våra kära vänner Donald och Hillary? Och vad är egentligen en elektor? Det amerikanska valsystemet är lite råddigt, men det är lugnt - här får du svar på dina frågor!

1. Vad är en elektor?

Det amerikanska folket röstar genom att rösta fram elektorer som i sin tur formellt röstar på en presidentvalskandidat. Den kandidat som får flest elektorsröster från en stat får i alla stater förutom två (Nebraska och Maine) alla röster från den enskilda delstaten. Winner takes it all.

Delstaterna har olika antal elektorer. Den största delstaten befolkningsmässigt är Kalifornien med sina 55 elektorsröster, en av de mindre är Montana som bara har tre elektorsröster. Det tar oss till nästa punkt.

2. 270 is the magic number

Allt som allt finns det 538 elektorer i USA. För att vinna ska man erhålla en majoritet av elektorsrösterna alltså siktar kandidaterna på att nå över den magiska siffran 270. Har du över 270 elektorsröster är du USA:s nästa president.

Eftersom de olika staterna har olika antal elektorsröster finns det vissa stater man hellre vinner än andra. Exempelvis tar du hellre hem Kalifornien med statens 55 elektorsröster än Montanas 3, visst?

3. Vad är en nyckelstat?

Det snackas mycket om vågmästarstater, eller så kallade ”Swing States” inför valet. Det är dessa nyckelstater som avgör hela valresultatet. De flesta stater i USA röstar nämligen oftast på det parti de alltid röstat på. Kalifornien har länge varit en demokratisk stat medan Texas oftast har röstat på Republikanerna.

Men det finns vissa stater som är lite mer osäkra – och det är de som blir nyckelstater i valet. Exempel på stater som det lönar sig att ha koll på är Florida och Ohio som fortfarande inte verkar ha bestämt sig för någondera kandidat. Det är i nyckelstaterna som man till slut kan nå 270 magiska elektorsröster.

4. Nästa president installeras först nästa år

Du som trodde att USA:s nästa president installeras redan dagen efter det amerikanska presidentvalet har fel. Vi får vinka adjö till Barack Obama ända fram till den 20:e januari 2017 då han får ge över nycklarna till Vita Huset till antingen Donald eller Hillary.

5. Vad spelar det för roll vem som vinner?

För det amerikanska folket spelar det stor roll. Kandidaterna är oense om det mesta, det gäller allt från utrikespolitik till sjukvården:

Clinton är för en höjd skatt för höginkomsttagare. Trump vill sänka skatterna kraftigt. Clinton vill minska tillgången på vapen i USA. Trump vill göra det lättare att köpa vapen. Clinton vill stå upp mot Ryssland och Vladimir Putin. Trump vill ha en närmare relation med Putin. Clinton vill säkerställa att alla kvinnor i USA har möjlighet att göra abort. Trump är kritisk till abort och vill att lagarna om abort ska bestämmas på delstatsnivå. Den här listan skulle kunna bli hur lång som helst och nu nämnde jag inte ens muren som Trump vill ha mellan Mexiko och USA.

Hur följer du med valet?

Du följer med valet bäst genom att vakna mitt i natten mellan tisdagen den 8:e och onsdagen den 9:e november och kolla in Yle Fems valstream som börjar redan klockan 02:45. Vill du vara med då det avgörs borde du sätta på TV:n före klockan 5 på morgonen.

Radio X3M kommer att ha en snap- och instastory från en äkta amerikansk valvaka med start klockan 3 på natten. Lucas från Myteriet äter popcorn och marshmallows och svarar på dina frågor i realtid tillsammans med några valnervösa amerikaner. Ses då!

Psst – kolla in vårt kaffebingo som håller dig vaken under natten! Varje kryss ger dig en shot espresso eller en klunk starkt kaffe. Får du bingo är det bara att snappa in på yle_x3m, så kanske du vinner en snygg X3M-tygkasse.

Bingotavla inför presidentvalet i USA 2016.
Bild: Yle/Lucas Dahlström

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln