Webbens vädertjänster, topp fem
Vädret - allas favoritsamtalsämne nummer ett. Och vi har ju aldrig haft så här goda verktyg för att hjälpa oss att veta vad vi snackar om. Webben är full av vädersidor. Men vilken sajt är bäst av alla? Här följer vädernörden Marcus Rosenlunds egen topp fem-lista.
1. Yr.no
Norska yr.no har ökat stadigt i popularitet under de senaste åren, och de skryter med att kunna erbjuda precisionsväder för mer än nio miljoner olika platser världen över.
Yr är min personliga favorit främst av två orsaker: prognosernas träffsäkerhet och uppdateringen av långtidsprognoserna. Yr uppdaterar sin tiodygnsprognos två gånger i dygnet: halv tio på förmiddagen och halv tio på kvällen. Foreca och FMI följer efter med någon timmes fördröjning.
Yr.no drivs av det norska meteorologiska institutet i samarbete med rundradiobolaget NRK. Eftersom det är skattefinansierat så slipper man irriterande reklambanners. Webbplatsen är utomordentligt lättöverskådlig och användarvänlig, vilket också kan sägas om mobilappen.
Som ett trevligt bonus har yr.no också massvis med intressanta väderrelaterade artiklar skrivna av kunniga meteorologer som förklarar olika väderfenomen så att man förstår det – till och med på norska.
2. Fmi.fi
Det vill säga Meteorologiska institutet här i Finland. Fmi får plus för relativt god träffsäkerhet när det gäller prognoserna. Meteorologiska institutet är inte för dig som är ute och reser men de kan de finländska förhållandena sannolikt bättre än någon annan och det märks.
FMI är inte alltid snabbast med att uppdatera sina prognoser, men helt okej. Och det här är sajten dit du vill gå för att kolla in de olika vädervarningarna: hård vind, dåligt väglag, varningar för oväder till sjöss etc. Varningarna lyfts fram tydligt och känns trovärdiga, inte minst för att det är FMI som utfärdar dem.
Både webbplatsen och mobilappen är bra och lättöverskådlig.
Får man komma med önskemål så vore det en lite mer detaljerad väderradar med tätare uppdateringar. Skalan är en tredjedel av Finland och uppdateringarna sker med femton minuters mellanrum. Det är inte riktigt tillräckligt exakt för att du ska kunna följa med den där ena skuren över din stadsdel och kunna beräkna om du hinner gå ut med hunden innan det börjar vräka ned.
Fmi får plus för sitt omfattande arkiv med väderstatistik som går ända tillbaka till 1961. Ja, och så för att sidan också finns på svenska.
3. Foreca
Den privata finländska vädertjänsten Forecahar lyckats slå igenom rätt bra också på den internationella marknaden. Prognoser finns för så gott som hela planeten, så reser du mycket så är det här vädersajten för dig. Träffsäkerheten för inrikesvädret är bra, fast prognoserna kunde uppdateras lite snabbare. Sidans överskådlighet och användarvänlighet lider en aning av den stora mängden störande reklambanners.
Till skillnad från de flesta andra erbjuder Foreca en femton dygns prognos, men allt som ligger längre än en vecka i framtiden är hur som helst mer eller mindre gissningar.
Foreca ska ha plus för sin utmärkta väderradar som är detaljerad – jag kan följa med snöbyarnas rörelser över mellersta Nyland i realtid med uppdatering var femte minut. Det ger mervärde.
Mobilappen är dessvärre inte den allra bästa, överskådligheten är bara sisådär.
4. SMHI
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. En gedigen sida med all information och väderdata som den riktiga meteorologinörden kan tänkas fråga efter. Främst för Sverige då. Prognoser erbjuds för hela världen, inklusive Finland. SMHI har inte brukat ligga i topp när det gäller jämförelser av prognosernas träffsäkerhet. Och det bekräftas åtminstone av min erfarenhet. Konkurrenterna är ofta strået vassare där.
Sidans användarvänlighet lider också av att det blir för mycket information. Det är svårt att få en överblick med ett ögonkast. Väldigt många menyer och alternativ att välja mellan, vilket kräver en viss träning innan man är bekant med hur sidan funkar. Mobilappens användarvänlighet och överskådlighet är däremot bättre.
Detaljerad väderradar specifikt för Finland finns inte.
5. Wunderground
Också känd som Weather underground. Prima sida för den som reser. Ägs av The Weather Company, som i sin tur sorterar under IBM. Frågar du Google hurdant vädret blir där du är så är det Wunderground som står för prognoserna.
Träffsäkerheten för de finländska prognoserna är sisådär, sällan i klass med de bästa konkurrenterna. Speciellt uppskattningarna av nederbördsmängderna är ofta väldigt ungefärliga. Wunderground har ett väldigt brett utbud, så det är en bra sida att nörda in sig på, men inte så bra om du bara vill kolla din lokala prognos med ett ögonkast och se var skurarna rör sig på regnradarn.
Vill du däremot följa med orkaner och tyfoner och andra globala väderfenomen så är det här sidan för dig. Men se upp för kraftiga skurar av reklamer.