Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vintern ger dig extra hull

Från 2016
Uppdaterad 08.11.2016 13:27.
Kvinna som står ute i snöfall och fryser.
Bildtext Efter det här är jag SÅ värd en hamburgare.
Bild: © Benoit Daoust / Alamy Stock Photo

Är du en av dem som går upp i vikt under vintern? Det finns helt logiska förklaringar.

Varje sommar infaller samma konstiga fenomen – mina byxor förstoras med flera centimeter. Vad är det som händer? Självklart är det inte byxorna som blir större, det är bara så att jag förlorar mitt varma vinterfett. Jag är inte ensam om att lägga på lite hull under vintern, och det finns både enkla och svåra förklaringar till detta.

Den enkla teorin kan vi kalla för ”out of sight out of mind”. Det som inte syns tänker du inte på. Vi kan alltså proppa i oss mer mat under vintern utan att tänka på att kroppen förändras eftersom vi inte ser den lika ofta.

Den svåra teorin handlar om att kylan faktiskt påverkar din kropp. Det är lite som att täta fönster på vintern: För att hålla kroppen varm producerar vissa människor mer underhudsfett. Forskare på Arbetshälsoinstitutet säger att personer med lite mulligare föräldrar oftare råkar ut för detta.

Evolutionsteoretiker påstår också att kyla betyder svält och att vi därför gärna äter mer på vintern.

Många äter mer under vintern

Läkaren Otto Lindberg håller ändå inte med om teorin att vi automatiskt skulle bli tjockare på vintern.

- Det märks nog ingen stor skillnad i underhudsfettets tjocklek på vintern. Det kan finnas små skillnader men knappast sådant som skulle påverka hur kläderna passar. Ansamlingen av fett har att göra med att man äter mer kalorier än man gör av med. Då samlas det fett både i underhuden och i bukhålan.

Otto säger att en del av oss ändå nog äter mer under den kalla delen av året. Det är delvis mörkret som kan göra att vi äter mer, och så råkar ju också de stora äthögtiderna jul och påsk infalla under den här perioden. Många rör kanske också mindre på sig under vintern.

Underhudsfettet isolerar

Jag själv är en väldigt frusen person och har alltid tänkt att mitt extra vinterhull skyddar mig mot kyla och vind, men är det alltså inte så? Jo, underhudsfettet isolerar faktiskt.

- Om man har gott om underhudsfett så tappar man inte värme lika fort. Om två personer faller i sjön på vintern och den ena inte har underhudsfett så klarar den sig mycket sämre. Den andra får inte hypotermi lika fort. Underhudsfettet är en extra ylletröja.

Otto tycker ändå inte att vi alla nu ska gå ut och äta upp oss inför vintern, utan rekommenderar istället en riktig ylletröja.

Att vänja sig vid kylan

Hur är det då med en frusen själ som jag själv? Jag försöker alltid vänta med att börja använda vinterjacka så länge jag kan, eftersom jag tänker mig att jag tål kylan bättre om jag långsamt vänjer mig vid den. Jag tycker det fungerar men vad säger de som vet bättre? En del forskare påstår att det går att vänja sig vid kylan. Ett sätt att göra det är till exempel att utsätta dina händer för kyla i två veckor. Efter det ska de fungera bättre även när det är kallt. Läkaren Otto Lindberg håller inte med.

- Det fungerar inte så. Du kan inte lära dig för hela säsongen genom att frysa lite i början. Det brukar nog oftast vara så att först ska man frysa lite och sedan när det gått om är blodcirkulationen bättre.

Du kan ändå anpassa dig för en dag i taget. Först fryser du, sedan går du in och blir varm, och när du går ut igen fryser du inte lika lätt. Det här fungerar bättre hos unga människor än hos äldre eftersom unga har bättre blodcirkulation.

Forskningsprofessor Hannu Rintamäki på Arbetshälsoinstitutet säger att det är händerna som anpassar sig bäst till kylan. Ditt ansikte anpassar sig också mycket snabbare än andra delar eftersom det är den kroppsdel som utsätts mest för vårt emellanåt hårda klimat. Huvudet kan du inte vänja vid kyla på samma sätt eftersom mycket av vår värme försvinner ut just där. Har du hakat på trenden med bara anklar kan du också få problem eftersom de inte heller riktigt är anpassade att tåla många minusgrader. Går det riktigt illa kan du drabbas av perniosis, eller köldknölar som det också kallas. Då sväller det drabbade området upp och blir dessutom rött och börjar klia.

Hur anpassar du dig till kylan? Alla tips emottages (förhoppningsvis) med värme.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln