Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländska bankirer tar sovsäcken till jobbet - Trump-seger kan skapa chock

Från 2016
Uppdaterad 07.11.2016 20:09.
Heidi Schauman i Tv-Nytts studio.
Bildtext Heidi Schauman.
Bild: Yle

Om republikanernas presidentkandidat Donald Trump vinner valet på tisdag leder det till snabba kast på marknaden. Om demokraten Hillary Clinton vinner reagerar marknaden knappast alls. Så sammanfattar Aktias chefsekonom Heidi Schauman det amerikanska presidentvalet ur ett världsekonomiskt perspektiv.

I en intervju i TV-Nytt påpekar Schauman att det är svårt att säga hur valet påverkar ekonomin eftersom all valretorik inte nödvändigtvis omsätts i praktiken. Men om Trump vinner får det onekligen stora följder.

- Om det stämmer att han vill omförhandla det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta och stoppa förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Europa skulle det ha negativa effekter på hela världsekonomin och minska tillväxttakten.

Även Hillary Clinton har under kampanjen ställt sig skeptiskt till frihandelsavtal och talat om att skydda amerikanska arbetsplatser. Men Heidi Schauman tror att det snarare handlar om valretorik än att hon verkligen vill stänga gränserna ytterligare.

- Det har blivit populärt att tala om globaliseringen som en negativ sak eftersom många amerikanska jobb har försvunnit och medelklassen inte upplever sig ha gynnats av globaliseringen.

Hur kommer marknaden att reagera dagen efter valet?

- Om Trump vinner blir det en chock eftersom marknaden nu är övertygad om Clintons seger. Då får vi se snabba kast. Om Clinton däremot vinner är det redan inbyggt i prissättningen.

Bankirer följer spänt USA-valet. - Spela upp på Arenan

Hur förbereder ni er på din bank?

- Vi har haft omfattande diskussioner om hur man vill positionera sig, såväl med kunder som inom banken. Rent konkret kommer många att ta sovsäcken med till jobbet och följa valet hela natten i fall det skulle ske några överraskningar.

(Aktias chefsekonom Heidi Schauman intervjuades av Åsa Thodén i TV-Nytt.)

Diskussion om artikeln