Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapport: Kemikaliejätten BASF undvek skatt på över 900 miljoner euro

Från 2016
Kemikaliejätten BASF:s fabrik i Ludwigshafen i Tyskland.
Bild: EPA/UWE ANSPACH

Kemikaliebolaget BASF har med aggressiv skatteplanering undvikit att betala över 900 miljoner euro i skatt under åren 2010-2014. Det framgår ur en rapport som den gröna gruppen G/EFA i Europaparlamentet låtit göra.

Bolaget, som har sitt huvudkontor i Tyskland, har enligt rapporten utnyttjat kryphål i bland annat Belgiens, Nederländernas, Maltas och Schweiz skattesystem.

Bland annat har bolaget genom olika holdingbolag i Nederländerna, som i sin tur har tiotals dotterbolag i länder som Japan, Ryssland och Indien, betalat extremt lite skatt på sina miljardvinster.

Nederländerna är känt för att föra en skattepolitik som ska locka företag till landet, bland annat genom den så kallade "participation exemption". Ett företag som äger minst fem procent av aktierna i ett annat bolag behöver inte skatta på dividenderna, oberoende av i vilket land företaget ligger.

BASF hade ifjol en omsättning på 70 miljarder euro. Bolaget är verksamt i över 80 länder med 113 000 anställda. I Finland har BASF 110 anställda.

Enhetligare skattelagstiftning behövs

Rapporten är sammanställd av den amerikanska forskaren Marc Auerbach som tidigare bland annat har avslöjat möbeljätten Ikeas och den amerikanska butikskedjan Wal-marts skatteplanering.

Med rapporten vill den gröna gruppen betona behovet av mera enhetlig behandling av internationella bolag i EU-länderna när det gäller beskattningen.

EU-kommissionen föreslog i våras en lag som skulle kräva att stora bolag på sina hemsidor bör redovisa för hur de skattar. För att undvika skatteflykt och konkurrenssnedvridning vill kommissionen kunna granska EU-ländernas skattestrukturer.

Diskussion om artikeln