Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stadsstyrelsen: Helsingfors måste ordna nödinkvartering

Från 2016
Uppdaterad 08.11.2016 08:50.
Tiggare på Narinkens torg i Helsingfors
Bild: Yle/Selma Amper

Helsingfors stadsstyrelse anser att staden ska bli bättre på att ordna nödinkvatering. Ärendet ska ännu behandlas i stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsen röstade om två motsförslag som båda godkändes. Det första kom från Vänsterförbundets Veronika Honkasalo och De grönas Sanna Vesikansa. De föreslog att staden ska ordna nödinkvartering för alla oberoende av bakgrund i situationer där liv och hälsa står på spel.

- Staden måste följa lagen och erbjuda nödinkvartering till alla oberoende av bakgrund, hemland och hurdant uppehållstillstånd de har, säger Honkasalo.

Stadsstyrelsen vill att staden noga följer med läget

Stadsstyrelsen vill också att staden noga följer med läget i samarbete med tredje sektorns organisationer. Socialdemokraternas Pilvi Torsti och De grönas Sanna Vesikansa föreslog att staden ska reagera omedelbart om behovet av nödinkvartering ökar. Förslaget godkändes efter omröstning.

Helsingfors stad har kapacitet att ge nödinkvartering för 52 personer, som tillfälligt kan utökas med ett tiotal platser. Förutom det ger staden bistånd till organisationer i tredje sektorn som ordnar nödinkvartering.

- Jag hoppas att staden själv ordnar mera kapacitet och platser, säger Veronika Honkasalo.

Ärendet ska ännu behandlas i stadsfullmäktige.

Diskussion om artikeln