Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå fixar isarna och skidspåren i skick

Från 2016
Uppdaterad 08.11.2016 12:15.
Skridskoåkning ska inledas i unga år.
Bildtext Skridskoåkning ska inledas i unga år.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Under den senaste veckan har Borgå stad jobbat hårt för att fixa isturer åt dem som drabbades i samband med den akuta stängningen av ungdomsishallen. Bland annat fylls den stora ishallen i Kokon, samt konstisbanan i centrum och rinken intill.

Förra veckans onsdag beslöt Borgå stad att stänga den så kallade ungdomsishallen i Kokon med omedelbar verkan, på grund av risk för takras.

Det ledde till en besvärlig sits för de föreningar som använder ishallen, bland annat Hunters ishockeyjuniorer och konståkningsföreningen Porvoon taitoluistelijat (PTL).

Sedan torsdagen har Borgå stad och föreningarna förhandlat om olika alternativ för att kunna hålla verksamheten i gång. Chefen för idrottstjänster Per Högström säger att användningsturerna förnyas och justeras på stadens isar från den här veckan.

– Som tur har vi köld och vinter ute så att vi också kommer i gång med konstisbanans rink. Det blir lite vinterklassiker det här året, som det ser ut just nu, säger Högström.

Träningsturerna i stora ishallen justeras

Stängningen innebär också en del utmaningar för skolorna, som har använt ungdomsishallen från klockan 8 till 15 på vardagarna. Hallen har varit fullbokad.

Enligt Per Högström är det första steget att justera träningsturerna i den stora ishallen.

– Där har de föreningar som har träningstur i den stora ishallen, bland annat Hunters representationslag, kommit emot. Den kommer att vara full från klockan 7 till 23.30 ända till slutet av april.

Per Högström
Bildtext Arkivbild av Per Högström.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

En del av justeringarna i den stora ishallen sker på friåkningens bekostnad. Tyvärr, konstaterar Högström.

För att se till att alla ska ha möjlighet att åka skridsko kommer staden att införa tvåskifte på konstisen och i konstisens rink på lördagar och söndagar.

Isarna iståndsätts så snabbt som möjligt

Finns det en möjlighet att iståndsätta utomhusrinkar på olika håll i Borgå?

Per Högström säger att staden redan har börjat frysa ner de planer som finns i centrum. Väderleksrapporten lovar fortsatt kyla, så jobbet med isarna är på god väg.

– Ishockeyjuniorerna och PTL kommer att ta i bruk den lilla rinken vid konstisplanen. Där är träningsturer kvällstid.

Det ställer ändå till med vissa utmaningar vad gäller kommunserien i bandy. Högström säger att staden försöker se till att den kan spelas efter klockan 20 på vardagarna, samt lördagar och söndagar.

– Det blir nog en kompromiss den här vintern för att vi över huvud taget ska kunna spela den serien.

Dessutom är tanken att iståndsätta naturisarna i Kvarnbacken och Vårberga samt byisplanerna så snabbt som möjligt.

Hoppas på hallreparation med snabb tidtabell

Vad gäller ungdomsishallen och de nödvändiga reparationerna där har läget inte förändrats nämnvärt under den knappa veckan sedan stängningen.

– Det faller på vår lott att se till att snön hålls borta från taket. Vi ska ha snö i skidspåren och snö bort från taket, så det finns jobb tillräckligt.

Arbetena i ishallen inleds med att ta bort det nedre taket. Sedan börjar man planera den förbättring av konstruktionerna som ska göras.

Planen ska vara klar i november, och Högström hoppas att själva reparationerna sedan kan börja så snabbt som möjligt. Det är lokalitetsledningen och Sweco som ansvarar för det.

– Om man är riktigt, riktigt positiv, så hoppas jag att vi ska kunna använda ishallen ännu i år. Om det ens lite krånglar så pratar vi om hela säsongen. Det är lite öppet där ännu.

Skidspåren i skick senast på onsdag

Under de närmaste dagarna ska det fortsätta att snöa i Östnyland och Borgå. Staden planerar också att börja iståndsätta skidspåren, om inte redan på tisdag eftermiddag så på onsdag morgon.

Skidåkare i spåret
Bildtext Arkivbild från skidspåret i Humla.
Bild: YLE/ Bettina Aspfors

Då fixas i första hand huvudspåren, som det i Humla. I Kerko är arbetena redan i gång.

– I Kokon har vi en viss utmaning eftersom vi utför vissa jordarbeten för fotbollshallen där ännu på tisdagen. Men i morgon ska vi köra ut snö på den sträckan där vi ”råddar” om.

Per Högström hoppas att det ska finnas någon slags skidspår i användning för dem som skidar fri stil redan på onsdagen. Det gäller Kerko, Humla och det en kilometer långa spåret i Kokon.

Staden informerar om skidspåren på tisdagseftermiddagen.

Diskussion om artikeln