Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

En första Hyperloop ska färdas i 800 km/h i Förenade arabemiraten

Från 2016
Uppdaterad 08.11.2016 16:06.
Restid för den kommande hyperloop-förbindelsen.
Bildtext Att ta hyperloop mellan flygplatserna ska ta 12 minuter. Avståndet är cirka 160 kilometer.
Bild: Hyperloop One / Yle

Det finns förhoppningar om att bygga en så kallad Hyperloop, alltså en supersnabb tågförbindelse, mellan Helsingfors och Stockholm. Men företaget bakom den här nya teknologin har nu avslöjat att deras första förbindelse blir i Förenade arabemiraten.

Den nya förbindelsen ska möjliggöra persontransport på endast 12 minuter mellan Dubai internationella flygplats och Abu Dhabi internationella flygplats. Avståndet är cirka 160 kilometer.

Företaget Hyperloop one berättade om sina planer på en presskonferens på tisdagen.

Den nya transportlösningen ska använda sig av rör med extremt lågt lufttryck för att transportera människor i en hastighet på mer än 800 kilometer i timmen.

Hyperloop-kapsel.
Bild: Hyperloop Technologies

Det här är nästan dubbelt så snabbt som det tåg som är snabbast för tillfället - nämligen Maglev som kör på 431 kilometer i timmen i den kinesiska staden Shanghai.

– Teknologin utvecklas och förändrar hur vi lever, men samtidigt har vårt masstransportsystem stagnerat. Vi ger ett alternativ som är mer effektivt, snabbare och miljövänligt, kommenterar Shervin Pishevar, chef på Hyperloop one.

Han förklarar att man börjar bygga i Dubai för att det är "århundradets globala transporthubb".

Företaget lovar också att utvidga transportlösningen till Riyadh i Saudiarabien och Doha i Qatar så småningom, och det finns också planer på supersnabbtåg i Europa och Amerika.

– Det första fullskaliga Hyperloopsystemet kommer att testas i början av nästa år i Nevada i USA och vi kommer att ha flera fungerande system inom fem år, säger företagets vd Rob Lloyd i ett uttalande.