Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prins Harry om amerikansk flickvän: Medier öppet rasistiska

Från 2016
Prins Harry av Wales
Bild: YUI MOK /PA

Prins Harry har avvikit från det brittiska hovets gängse linje om att inte ta ställning till mediernas rapportering om kungligheterna.

I ett pressmeddelande från Kensington Palace i dag kritiserar prins Harry det sätt på vilket hans nya flickvän behandlas i såväl traditionella medier som sociala medier.

Via sin pressekreterare låter prins Harry meddela att han är besviken på att skådespelaren Meghan Markle har blivit rasistiskt bemött av den brittiska pressen.

Markles mor är svart och far är vit, och prinsen anser att det finns en rasistisk underton i skriverierna. Enligt prinsen har inte ens rikstäckande tidningar i sina nätkolumner försökt dölja sin sexistiska och rasistiska underton, och i kommentarsfälten har nättroll tillåtits härja fritt.

Markle själv och hennes föräldrar har blivit utsatta för massivt medialt intresse på ett sådant sätt att det överskridit gränsen för förföljelse.

Prins Harry säger sig förstå att hans privatliv väcker intresse och nyfikenhet och att han därför inte brukar ta ställning till felaktiga påståenden.

Men nu överskrider kränkningarna och trakasserierna som Markle med familj tvingats utstå toleransgränsen, meddelar prinsen.

Prinsen säger sig hoppas att förnuftiga människor förstår varför han ser sig tvungen att ingripa.

Diskussion om artikeln