Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Motlutet är tillsvidare brant för Backes landslag

Från 2016
Uppdaterad 09.11.2016 08:18.
Hans Backe på stranden vid Djurgården i Stockholm
Bildtext Hans Backe ser fram emot VM-kvalmatchen i Ukraina.
Bild: YLE

På lördag mot Ukraina skall Finlands herrlandslag i fotboll försöka rädda året i elfte timmen. Tre VM-kvalmatcher och sammanlagt tio matcher har landslaget under Hans Backes tid som chefstränare spelat utan att vinna.

Blott en poäng på tre matcher. Närmast en mardrömsstart för Backes landslag i VM-kvalet för turneringen i Ryssland 2018. Det kunde så väl vara fyra, fem eller till och med sex poäng i den kolumnen.

Då skulle Finland i allra högsta grad vara med i kampen om att gå till slutspelet. Men en onödig straff mot Kosovo och slutminuternas totalpanik i kombination med en darrig domare i Reykjavik förstörde fotbollshösten för landslaget.

Matchen mot Kroatien är det inte mycket att orda om. Finland mötte helt enkelt ett bättre fotbollslag med enormt skickliga och fysiskt starka spelare.

Första målchansen som Kroatien skapade räckte till för att ta med sig tre poäng från Ratina-stadion i Tammerfors. Det var allt som behövdes och något mer var inte kroaterna intresserade av.

Uppdrag i Odessa: hålla hoppet vid liv

På lördag skall Finland möta ett Ukraina som var med i sommarens EM-turnering och har två oavgjorda och en seger som sitt saldo så här långt i VM-kvalet. Så jämfört med Finland har Ukraina inlett kvalet starkt.

Hans Backe är ändå optimistisk gällande sitt landslags chanser. Ukraina bytte förbundskapten inför VM-kvalet och är inne i en uppbyggnadsfas. Laget har varken samma individuella skicklighet som Kroatien, eller samma orubbliga lagmoral som Island.

Om Finland skall lyckas med att skrälla mot ett på papperet starkare lag på bortaplan så är chanserna störst just mot Ukraina. På Island var skrällen redan så nära den kan komma utan förverkligas – kanske laget är redo för att ta följande steg nu?

Spelsystem och bollinnehav dominerar debatten

Backe har kört in spelsystemet 3-5-2, eller alternativt 5-3-2 i landslaget. Största skillnaden till hur det sett ut tidigare är att Finland nu spelar med en tre mittbackar i linjen. Det här istället för den traditionella fyrbackslinjen med två mittbackar och två ytterbackar.

Förändringen har väckt ivrig debatt och kritikerna hävdar att spelarna har problem med att hantera förändringen i praktiken. Backe själv säger att han är nöjd med hur trebackslinjen hämtat stabilitet och fått ordning på hur laget avvärjer inlägg. Något som varit en akilleshäl för landslaget i flera år.

En annan het potatis är Finlands svaga spel med boll under Backes tid som coach. Här hävdar kritikerna att Backe undervärderar de finska spelarna och att landslaget inte ens försöker skapa ett eget spel med bollinnehav.

Backe dömer inte ut åsikten om att Finland skulle kunna hålla boll lite mera för att kontrollera matchtempot, men hävdar att mål och därmed framgång skall Finland skapa genom att vinna boll och snabbt kontra mot ett oorganiserat försvar.

På torsdag får vi och Backe veta mera gällande Roman Eremenko

Det hetaste diskussionsämnet inom finsk fotboll den senaste månaden har i alla fall varit fallet Roman Eremenko. Landslagets enda spelare som nosar på att hålla världsklass blev avstängd i 30 dagar av UEFA inför matchen mot Island.

Inför matchen mot Ukraina en månad senare är det ännu heller ingen i Finland – inklusive bollförbundet och förbundskaptenen Backe – som vet varför. På torsdag skall vi i alla fall få något besked om Eremenkos situation då UEFA behandlar ärendet.

På tisdag eftermiddag kom beskedet att UEFA redan före fallet Eremenko officiellt behandlas beslutat att förlänga Eremenkos spelförbud med 15 dagar fram till 23 november.

Hans Backe i Sportmagasinet tisdag 8.11.2016. Yle Fem kl. 21 och på Arenan.

Diskussion om artikeln