Riksdagen debatterade jourreformen: "Svårt att operera i Österbottens skogar"
Oron över de nuvarande centralsjukhusens öde var påtaglig när riksdagen debatterade jourreformen. Omsorgsminister Juha Rehula (C) försäkrade att de regionala och språkliga aspekterna har beaktats.
- I lagförslaget har man inte ställt ett enda landskap mot ett annat, utan vi har utgått från kriterier som nåbarhet, kompetens och befolkning. Vi är 5,5 miljoner människor i Finland, och alla kommer att påverkas av reformen, sade ministern.
Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är inte övertygad:
- Regeringen har inte lyckats motivera varför det ska finnas ett sjukhus med fulljour i Seinäjoki, men inte i Vasa. Många experter, bland annat vid Sitra och THL, har konstaterat att Vasa är ett mer logiskt alternativ för ett joursjukhus.
Var finns logiken, var finns rättvisan, var finns oron över alla människors likvärdiga behandling?
― Anna-Maja Henriksson
Henriksson får medhåll av Kristdemokraternas gruppordförande Peter Östman:
- Att köra ned regionsjukhusen kommer att öka på köerna i centralsjukhusen. Och det är svårt att göra operationer i Österbottens skogar, sade Östman.
Alla sjukhus tvingas se över sin verksamhet
Omsorgsminister påpekade att alla de befintliga sjukhusen tvingas se över sin verksamhet då social- och hälsovårdsreformen blir verklighet. Samarbete är nyckelordet, säger Rehula:
- Alla kommer att påverkas av reformen, och jag upprepar det jag sagt ute på fältet: Reformen kräver samarbetsvilja av alla parter.
Rehula får medhåll av partikamraten Annika Saarikko (C). Hon påpekade att en omfördelning av sjukhusens uppgifter inte betyder att verksamheten körs ned.
- 80 procent av finländarna kommer fortfarande att bo på 50 minuters avstånd från ett sjukhus med fullskalig jour. I debatten ger man en bild av att jourerna skulle upphöra, och det stämmer inte. Det finns jourer på olika nivåer.
Enligt Anna-Maja Henriksson handlar den pågående reformen ändå om mer än statistik och sannolikheter:
- Vi är inte procentsatser, vi är människor, och vi alla måste behandlas likvärdigt. Om det är så att regionerna inte ställs mot varandra borde man inte redan i detta skede välja ut vinnare och förlorare. Var finns logiken, var finns rättvisan, var finns oron över alla människors likvärdiga behandling?
Har regeringen glömt glesbygden?
I riksdagsdebatten var det många som undrade om den centerledda regeringen glömt bort förutsättningarna i glesbygden. Katja Hänninen (VF) hör till dem som oroar sig över konsekvenserna då avstånden till sjukhusen ökar:
- Att se över jourerna är vettigt som en del av social- och hälsovårdsreformen, men genom att driva på frågan med inbesparingar i åtanke så gör sig regeringen endast skyldig till att skära i tjänsterna för dem som bor i glesbygden, sade Hänninen.
Många riksdagsledamöter undrade varför centralsjukhusens ställning drivs igenom som en brådskande förordning, då hela den stora social- och hälsovårdsreformen står för dörren. Enligt omsorgsminister Juha Rehula skulle en fördröjning av de nödvändiga åtgärderna inte gagna någon:
- Våra tjänster håller på att klappa hop. Om vi skjuter fram frågan så kommer osäkerheten att fortsätta i 2-3 år till, sade Rehula.