Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Begagnade barnkläder får nya ägare i Vårberga

Från 2016
kvinna i second hand-affär
Bildtext De första nyfikna tog en titt på Daniela Karlssons nya affär genast då den öppnade.
Bild: Yle/Erica Vasama

Lopptorg och second hand-affärer i Borgåtrakten har fått en ny konkurrent. Daniela Karlsson tröttnade på att jaga barnkläder på loppisar och grundade eget.

Lillemor’s second hand har precis öppnat sina dörrar för första gången i Vårberga köpcentrum när de första nyfikna tittar in.

Två damer med gångstavar ser sig omkring och nickar gillande. Den här gången blir det ändå inga inköp. En av de anställda vid mataffären precis intill tittar in och känner på de minsta babykläderna. Hon rusar iväg och lovar återkomma efter arbetsskiftet.

Så lätt som möjligt

Långa rader med färggranna små kläder och inredningsprylar fyller den 55 kvadratmeter stora affären. Kläderna är begagnade men inredningsartiklarna har butiksägare Daniela Karlsson handplockat bland annat från Frankrike.

Karlsson började göra reklam för sin affär för en månad sedan för att ha något att sälja från och med dag ett. Hon har själv handlat barnkläder på loppisar i flera års tid. Det var tidskrävande för en arbetande mamma att hitta de rätta sakerna att köpa.

- Jag började fundera på hur jag kunde utveckla konceptet för att göra det så lätt för både köparen och säljaren. Så kom jag som småbarnsmamma fram till att det ska vara enkelt att hämta in saker.

Konceptet är enkelt: affären har kassar i en särskild storlek som kunden får fylla med kläder, leksaker, barnböcker, spel eller filmer. Karlsson tar betalt per kasse.

affisch och en spegel där en kvinna syns i bakgrunden
Bildtext Lillemor's säljer också inredningsartiklar.
Bild: Yle/Erica Vasama

Rent och helt

Daniela Karlsson sköter prissättning och försäljning av varorna. Kunden kan också bestämma priset själv, speciellt om det är frågan om mer värdefulla plagg.

Kläderna ska vara rena och kan vara i storlek 50-170 cm.

- För tillfället tar de slut ungefär vid 128, större kläder än det är svåra att få tag på på loppis. Jag tror det beror på att äldre barn växer procentuellt sett mindre och använder sina kläder längre. Riktigt små barn byter storlek tre, fyra gånger på ett år.

second hand-affär
Bildtext Affären finns i Vårberga köpcentrum, intill s-affären.
Bild: Yle/Erica Vasama

Har framtidstro

Läget i Vårberga köpcentrum har många goda sidor, säger Daniela Karlsson.

- Som mamma uppskattar jag det att man kan göra flera saker samtidigt. Man kan handla mat och apoteket finns invid. Dessutom är parkeringen gratis till skillnad från centrum där det ibland är svårt att hitta parkeringsplats.

Karlsson ser Natiainen, en annan affär som specialiserar sig på begagnade barnkläder, som sin största konkurrent. Nu driver hon Lillemor’s second hand ensam, sex dagar i veckan.

- Jag är här själv alla dagar till att börja med. Vi får se sen längre framåt om jag måste anställa flera hit – det hoppas jag på!