Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Stendahls syndrom" - en deckarhistoria i Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 10.11.2016 06:39.
Janne och Johnny Ramstedt med deras gemensamma alster, romanen "Stendahls syndrom"
Bildtext Janne och Johnny Ramstedt med deras gemensamma alster, romanen "Stendahls syndrom"
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Bröderna Johnny och Janne Ramstedts debutroman "Stendahls syndrom" belönades med delat andra pris i den österbottniska kriminalromantävlingen. Nu utkommer boken, som är en deckare i Jakobstadsmiljö.

Tvillingbröderna är 36 år gamla och födda och uppvuxna i Jakobstad. Janne har studerat film på yrkeshögskolan Novia, medan Johnny har studerat religionsvetenskap på Åbo Akademi.

- Sen flyttade Janne till Åbo efter att han blev klar, säger Johnny. Så sökte vi ett stipendium för att teckna serier, något som vi alltid har gjort, så började vi på den banan tillsammans.

Johnny och Janne gör bland annat humorstrippar för Kuriren. De skräckserier som har publicerats i ett par antologier kan sägas vara lite mer metafysiska.

- Eftersom det inte är så lukrativt att teckna serier i Svenskfinland så började vi också skriva tillsammans. Boken är resultatet av det, säger Janne.

Titeln är en ordlek

Janne och Jonny har tidigare skrivit en berättelse till en finskspråkig tävling. De har en finskspråkig mor, men det är ändå inte deras första språk och under projektets gång brukade de tänka "oj, vad det skulle vara lätt att skriva på svenska".

- Att skriva "Stendhals syndrom" har varit mycket lättare att skriva, då det var på svenska.

Stendhals syndrom är "en psykosomatisk sjukdom som kan orsaka snabba hjärtslag, yrsel och hallucinationer när en individ exponeras för konst. Vanligtvis inträffar detta tillstånd när konsten är speciellt vacker eller om en stor mängd konst är samlad på en plats." (citat Wikipedia)

Titeln på Johnnys och Jannes bok är en ordlek med syndromet. Huvudpersonen heter Håkan Stendahl och är en pensionerad sjöbevakare. En annan karaktär i boken lider av en åkomma som liknar det konstrelaterade syndromet.

- Stendahls flickväns dotter Molly försvinner under julhelgen, och så börjar han forska i fallet.

Brödernas pappa är sjöbevakare, så huvudkaraktären är till viss del baserad på honom. Delar av handlingen tilldrar sig i Larsmo skärgård, så havet är också närvarande.

Fortsättning följer?

Samarbetet kring boken har inspirerat bröderna. De är samspelta, men ändå såpass olika att de kan se om den andra gör något tokigt.

De jobbar också på olika sätt. Johnny säger att han brukar finslipa meningar och stycken, medan Janne skriver en stor vägg av text på en gång, som kanske är lite halvgenomtänkt.

- Sen blir jag arg och går dit och försöker reda upp det, säger Johnny. Under tiden är Janne arg på mig för att jag inte har skrivit mera än 15 ord!

En uppföljare på "Stendhals syndrom" är också under arbete. Ett synopsis finns och omkring 50 sidor är redan skrivna.

Utgivningsfesten för boken hålls i Jakobstads stadsbibliotek, tisdagen den 8.11.2016 klockan 18:30.

Bröderna Ramstedt om boken "Stendhals syndrom"

12:26