Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjölund en av allsvenskans bästa: ”Varit direkt avgörande”

Från 2016
Daniel Sjölund.
Bildtext Daniel Sjölunds IFK Norrköping tvingades ge sig mot Jo Inge Bergets Malmö FF i höst.
Bild: All Over Press

Det blev inget nytt allsvenskt guld för Daniel Sjölund, men i en rankning anses han vara IFK Norrköpings bäste spelare. ”Passningsspelet blir fattigt på gränsen till utblottat utan den metodiske ålänningen.”

Allsvenskan avslutades i söndags. Malmö FF hade redan tidigare säkrat klubbens 19:e SM-guld, och därmed tog MFF tillbaka titeln till Skåne.

I fjol skrällde IFK Norrköping och tog hem allsvenskan efter en magnifik säsong. Då var Daniel Sjölund navet på mittfältet – och ålänningen har fortsatt i den roll den här säsongen.

"Varit direkt avgörande"

När Sportbladet rankar säsongens 50 bästa spelare finns Sjölund med bland de allra främsta. Trots att Norrköping säckade ihop under hösten och tappade silvret till AIK, anses Sjölund ha gjort en ny kanonsäsong.

I rankningen är han tia och här är utlåtandet:

”Norrköpings passningsspel blir fattigt på gränsen till utblottat utan den metodiske ålänningen. Sjölund förmåga att sätta tempo, vända spel och vid precis rätt läge bryta motståndarnas lagdelar med en genomskärare eller framstöt har varit direkt avgörande för Norrköpings fortsatta status som topplag.”

”33-åringens spel har dock sårats av att han inte fått någon tydlig, kontinuerlig innermittfältskollega under säsongen. På senare tid har Sjölund också haft problem med att hantera motståndare som kliver högt och hårt på honom.”

Sauli Väisänen.
Bildtext Sauli Väisänen tog steget raka vägen in i landslagets startelva i oktober.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Väisänen också på listan

En till finländare ryms in bland de 50 bästa. AIK:s mittback Sauli Väisänen har bosatt sig i Gnagets startelva och är numera en viktig pjäs i Solnaklubbens försvar.

”Finländaren är mjuk i bollrörelserna och verkar njuta av att hamna i riskfyllda situationer som mittback. Det löser han med en elegant touch, rapp direktpass, svår överstegsfint eller svepande djupledsboll”, skriver Sportbladet i sin bedömning.

Väisänen har också fått betalt för sina insatser i allsvenskan. Han blev uttagen till landslaget för första gången inför VM-kvalmatcherna mot Island och Kroatien. Det blev dessutom två starter för hans del i de matcherna. Väisänen finns med i den finländska truppen som möter Ukraina på lördag.

I toppen av rankningen återfinns flera spelare från guldlaget. MFF-mittfältaren Anders Christiansen anses vara seriens bäste spelare.

Diskussion om artikeln