Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Uppgång på Nautor

Från 2016
Nautors andra och tredje 115 fotare är sjösatt.
Bildtext Arkivbild, Nautors andra och tredje 115 fotare sjösatt.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Nautor går igen bättre. Varvet har sålt flera båtar och permitterad personal kallas i jobb.

Det sinade i orderboken på Nautor och företaget inledde samarbetsförhandlingar. Ett tag var ett 40-tal tjänstemän permitterade. Men det var tidigare i år. I förra veckan kallades designers och förmän tillbaka i jobb.

- Det har vänt till det bättre, säger personalchef Kjell Fellman.

Produktionen är i full gång och med nya beställningar har läget ljusnat. Främsta orsaken är att Nautor investerat i nya modeller, säger försäljningschef Marcus Jungell.

De två senaste beställningarna är två 78 fots segelbåtar som såldes för en vecka sedan. Tre 50-fots båtar är under produktion och flera till är sålda.

Lägg till de större båtarna. En på 115 fot och en på 95 fot, bägge är under produktion, och läget är betydligt bättre än när Nautor tidigare i år varslade om permitteringar.

- Beställningarna kommer att återverka på samarbetsförhandlingarna, säger Marcus Jungell.

Hemligt projekt

Enligt uppgift har Nautor också ett riktigt stort projekt på gång, men än så länge vill man inte gå ut med mera uppgifter.

- Vi håller inne med det tillsvidare, säger Kjell Fellman.

Samarbetsförhandlingarna som pågått på varvet har gällt alla 230 anställda, men nu kan man alltså istället kalla tillbaka personal.

2017 koncentreras all produktion till Jakobstad från Pedersöre och Kronoby. Nautor ska bygga 6 000 kvadratmeter mera utrymmen på Borgmästargrundet. Staden Jakobstad har gått i borgen för ett lån på 7,5 miljoner euro.

Diskussion om artikeln