Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps seger överrumplade marknaderna - men lugnet återkom snabbt

Från 2016
Uppdaterad 09.11.2016 18:11.
Dealer framför sina skärmar i Svenska Handelsbankens dealingrum
Bild: Yle/ Jyrki Lyytikkä

Marknaderna har reagerat snabbt - men inte särskilt kraftigt - på att republikanernas Donald Trump blir USA:s nästa president. Placerare var rädda för en era av ny geopolitisk osäkerhet då Trump tar sig till Vita huset, men kurserna nedgången är inte särskilt kraftig.

Värdet på den amerikanska dollarn sjönk i morse, liksom också värdet på den mexikanska peson.

Vid 18-tiden finsk tid i dag var läget rätt lugnt och till exempel New York-börsen hade sjunkit med 0,1 procent en knapp timme efter att handeln hade inletts.

Under natten och morgonen förekom större kursfall. Peson hade vid 7-tiden finsk tid kommit ner med 13 procent, vilket är rekordmycket på bara några timmar. I Mexiko befarar man att Trumps handelspolitik kommer att skada den mexikanska exporten.

Hamnen i Ensenada, Mexiko
Bildtext Mexiko lever på sin export.
Bild: EPA/ALEX ZEPEDA

Börserna faller

Nedgången var ett faktum också på de asiatiska börsmarknaderna, vilket fick de europeiska börserna att öppna nedåt i den tidiga handeln. Under eftermiddagens lopp har nedgången ändå mattats av.
I Tokyo föll Nikkei-indexet kom ner med 6 procent. I Hongkong sjönk det viktigaste börsindexet, Hang Seng, med 3,6 procent och Kospi-indexet i Sydkorea gick ner med 3,4 procent.

Oljepriset har också sjunkit på marknaderna. Brent-oljan hade på morgonen finsk tid kommit ner med över tre procent,

Priset på guld stiger, vilket förklaras med att placerarna nu söker trygga hamnar för sina pengar.

What the hell is going on?

Bland placerarna jämförs läget nu med brexit - en osäkerhet som gör att ingen vet hur morgondagen ser ut. Wall Street trodde att Hillary Clinton skulle avgå med segern, vilket hade betytt en förutsägbar ekonomisk-politisk framtid.

Men nu har allt ställts på ända. Nyhetsbyrån Reuters skriver om börsmäklare som hade samlats på en bar på Manhattan för att följa med rösträkningen. What the hell is going on? lära vara det enda de fick ur sig.

Diskussion om artikeln