Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sparv: "Känner mig ibland som en gammal gubbe"

Från 2016
Tim Sparv och Marcus Rashford kämpar om bollen.
Bildtext Tim Sparv och Marcus Rashford kämpar om bollen.
Bild: EPA/Nigel Roddis

Fotbollsspelaren Tim Sparv, 29, håller på att återhämta sig från den knäskada han ådrog sig i somras. Sparv medger att tiden borta från fotbollsplanens resultatkrav gjort gott för honom även om kroppen bjudit på en hel del överraskningar under konvalecensen.

Olyckan var framme i somras, då Sparvs klubb FC Midtjylland berättade att 29-åringen kommer att missa ett halvt år på grund av en knäskada.

När Yle Sporten ringer upp Sparv är det efter ett träningpass, och rehabiliteringen är på god väg.

– Alltså just nu är jag tillbaka i fotbollsträning. Det är positivt. Sen gör jag en massa annat för att få kroppen i skick och försöker samtidigt hålla koll på mitt knä och se till att det fortfarande är stabilt och starkt när jag kommer tillbaka i fotbollsspelandet, berättar Sparv.

När olyckan var framme i juli var prognosen för Sparvs del ett halvt års frånvaro.

– För fyra månader sedan blev det sagt att jag skulle vara tillbaka efter jul, och som det ser ut just nu håller den tidtabellen ganska bra. Ännu för en månad sedan hyste jag förhoppningar om att kanske spela något ännu före julpausen, men det har visat sig vara ganska svårt att få kroppen i skick, säger Sparv.

"Ont överallt"

Med undantag för en skadeperiod i 20-årsåldern har landlagsmittfältaren haft en relativt skadefri karriär, där han spelat ofta och mycket. Knäproblemen är faktiskt åtgärdade redan, men nu är det resten av kroppen som måste hinna ikapp.

– Mitt knäproblem är egentligen fixat, men att få kroppen att anpassa sig till fotbollsträning och spelande igen har visat sig vara en berg- och dalbana. Jag kan ha två-tre bra dagar på träning och sen kan kroppen reagera negativt på något man gjort ute på planen. Plötsligt får man ont i ryggen eller ont i höften eller ont överallt. Just nu håller nog tidtabellen, efter jul skall jag vara tillbaka.

Ursäkta uttrycket, men nu låter du ju lite som en gammal gnällig gubbe?

– Nå, vet du, jag känner mig faktiskt som en gammal gubbe ibland. De två senaste åren när man i princip spelat alla matcher som bara finns kan man vakna upp vissa morgnar och ha ont lite överallt. Då känner man sig betydligt närmare 40 än 30, säger Sparv som faktiskt skall fylla 30 innan Finlands landslag spelar sin första VM-kvalmatch 2017.

Fotbollspelare i klubbdress klappar i händerna efter match.
Bildtext Tim Sparv spelar som proffs i Danmark.
Bild: All over press.

"Jag har faktiskt njutit av tiden borta från fotbollsplanerna"

Frånvaron från planerna har betytt en rejäl omställning för Tim Sparv. På frågan om det varit mentalt tung att stå vid sidan av planen är svaret aningen överraskande.

– Det här kommer kanske att låta lite konstigt, men jag har faktiskt på något sätt njutit av den här tiden borta från stressen av att prestera hela tiden och möjligheten att vara borta från matcher. Att kunna ha tid och utnyttja den på ett förnuftigt sätt när det kommer till en annan typ av träning. Jag har under alla år varit väldigt skonad från skador, det var främst i 20-årsåldern jag hade en liten skada. Det här är den största och värsta skadan som jag haft hittills, så på så sätt har jag klarat mig bra.

– Jag tycker tiden har varit givande, jag har fått ett annat perspektiv på saker och ting, jag har fått följa med som tränare i vår akademi och lära mig lite om den biten och jobbar mycket med styrketräning och fått byggt en hårdare och bättre fotbollskropp. Just att komma bort från prestationspressen och kraven har också varit ganska skönt, belyser Tim Sparv.

Det var faktiskt på initiativ från Sparvs klubb FC Midtjylland som han under konvalecensperioden engagerades i lagets juniorakademi. Sparv är själv en akademiprodukt från Southampton och säger att han tack vare sina erfarenheter som 16-åring på den engelska sydkusten har en hel del att ge de unga danska spelarna.

"Tränarbiten är väldigt intressant"

Sparv har alltid betonat hur mycket han älskar fotbollen och allting kring fotbollen, så det kommer knappast som någon överraskning att arbetet i akademin ytterligare närt tankarna om en tränarkarriär efter den aktiva spelarkarriären.

– Det är mycket möjligt. Det är mycket möjligt. Jag har svårt att se mig själv utan fotboll när jag väl lägger av den egna spelarkarriären. Det är fortfarande det bästa jag vet och det finns så många delområden i den här sporten som är så fascinerande. Tränarbiten är väldigt intressant, så man vet aldrig. Vi får se.

Under sin rehabilitering har Sparv också haft läge att följa med favoritlaget Manchester Uniteds förehavanden i Premier League.

– Starten har inte känts bra. Vi har inte riktigt kommit underfund med vilken laguppställning och vilken konstellation vi skall spela med för att det skall lyckas. Senast vann vi mot Swansea, men vi saknar speed uppe i anfallet när Rashford och Martial inte spelar med Zlatan, vi blir lite statiska och lättlästa. Vi får se hur det går, just nu känns Liverpool, Arsenal och Manchester City för starka, siar Sparv.

Efter jul skall han själv alltså igen vara tillbaka på planerna i den danska ligan och med Finlands landslag.

– Syftet är att försöka komma tillbaka som en bättre fysiskt version av mig själv. Man försöker ta till alla metoder som finns för att det skall gå snabbare, säger Sparv.

FC Midtjylland ligger för tillfället på tredje plats i den danska ligan. Det sista spelveckoslutet är 10-12 december.

Efter julpausen är den danska ligan, och hoppeligen Tim Sparv, tillbaka igen den 19:e februari.

Diskussion om artikeln