Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö vill locka gymnasiestuderande till valurnorna

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 12:39.
Hangö gymnasium
Bildtext Hangö gymnasium i vinterdräkt. I kommunalvalet i vår väntas gymnasieleverna engagera sig mer än tidigare.
Bild: Yle/Maria Wasström

En ny lag gör det svårare att hitta folk till valnämnder. Hangö stad satsar därför på samarbete med stadens gymnasier inför kommunalvalet i april.

Valnämnden består av ett visst antal personer som sköter arbetet i vallokalen på valdagen. De som själva är kandidater kan inte längre sitta i valnämnden. Hangö stad satsar därför på samarbete med stadens gymnasier inför kommunalvalet i april.

Studerande i Hangö gymnasium
Bildtext Hangö stad hoppas kunna engagera skolungdomar i kommunalvalet i vår.
Bild: Yle/Maria Wasström

- Jag skulle säga att det är ganska unikt om vi får ungdomar, skola och samhälle att samarbeta kring en gemensamma process som breddar kunnandet om valförrättningar och valinnehåll, säger kanslichef Lasse Tallqvist på Hangö stad.

Kanslichef Lasse Tallqvist
Bildtext Kanslichef Lasse Tallqvist hoppas på ett vinn-vinn-projekt där staden lyckas samla ihop frivilliga till valnämnder samtidigt som de unga får en unik möjlighet att bekanta sig med kommunalval och närdemokrati.
Bild: Yle/Maria Wasström

- Utbildningsstyrelsens och statsmaktens målsättning är att få yngre människor intresserade av samhälleliga val. Vi tyckte det var ett ypperligt läge att skapa en studiehelhet och samtidigt bereda en möjlighet för intresserade att att medverka i själva valprocessen, berättar Tallqvist.

Elever som funktionärer

Hangö stad och stadsstyrelsen vill alltså samarbeta med gymnasierna inför kommunalvalet den 9 april. Än så länge är planerna flyktiga men tanken är att skapa en studiehelhet där gymnasiestuderande bekantar sig med valförrättningar och valarbete. De som fyllt 18 senast på valdagen får sedan en möjlighet att också delta i det praktiska valarbetet på valdagen.

- Man kunde gå igenom vad statliga och kommunala val betyder och varför de är viktiga. Jag tror att det kan bli en jätteintressant helhet, säger Tallqvist.

Bildningschef Karl-Erik Gustafsson är helt med på noterna.

- Det är en strålande idé. Rektorerna är informerade och nu kommer vi att gå vidare med planerna tillsammans med lärarna i samhällslära, säger Gustavsson.

stängd dörr i Hangö gymnasium
Bildtext Hangö stad önskar att gymnasierna i Hangö ska öppna dörrarna för mer samhällsengagemang.
Bild: Yle/Maria Wasström

Och vad säger gymnasiestuderandena själva, då?

Ett besök på Hangö gymnasium visar att kommunalvalet nog intresserar de unga men att själva valterminologin känns väldigt främmande.

Ordet valnämnd är definitivt ett obekant begrepp men flera av de tillfrågade verkar tycka att skolan gärna kunde gå in mer på politiska frågor också i skolan.

Johanna Bäckman och Emilia Multisilta
Bildtext Johanna Bäckman och Emilia Multisilta är förhåller sig positivt till att lära sig mera om kommunalval i praktiken.
Bild: Yle/Maria Wasström

- Man pratar inte så hemskt mycket om politiska val i skolan, säger Johanna Bäckman och får medhåll av kompisen Emilia Multisilta som ändå tycker att man också har en viss skyldighet att själv söka information.

Det här med valnämnder är lite obekant för eleverna och tanken på att engagera sig som funktionär på valdagen känns inte helt bekväm åtminstone i det här skedet. Om kursen blir tillräckligt intressant kanske de ändrar åsikt.

Att integrera kommunalvalet i skolundervisningen verkar de uppleva som en bra sak.

Linus Fredriksson
Bildtext Linus Fredriksson vet redan att han kommer att rösta i kommunalvalet men att delta i valnämnden känns i det här skedet som en främmande tanke.
Bild: Yle/Maria Wasström

Av de gymnasiestuderande som får rösta i valet nästa vår verkar det som om de flesta tänker nappa på möjligheten.

- Jo, klart det! Det handlar ju om vår egen kommun. Vi måste ju vara med och påverka vem som får bestämma, säger Henna Nurmi.

Linus Fredriksson och Alexi Jansson får rösta första gången i kommunalvalet i vår. Det tänker de göra även om själva valförrättningen inte i det här skedet får entusiasmen att stiga nämnvärt.

Felicia Gröning
Bildtext Isabella Herrlin får gå till valurnorna för första gången nästa år.
Bild: Yle/Maria Wasström

Felicia Gröning tänker också rösta första gången i kommunalvalet i vår. Hon förhåller sig försiktigt positivt till att också bekanta sig med valet på ett mer praktiskt plan genom att till exempel delta i valnämnder.

- Nåja, varför inte? Nog kan man väl alltid hjälpa till, säger Gröning.

Diskussion om artikeln