Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Hur fortsätter ditt digitala liv efter att du dött?

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2017 10:08.
En dator och en mobiltelefon
Bild: Yle/Stella Ollus

Ett digitalt testamente är smart att ha om hela livet finns sparat i megabytes i molntjänster och på sociala medier-konton.

Anhöriga till döda står inför ett tungt projekt om det inte finns någon information om de tjänster som den avlidne har använt. Vad är den avlidnes användarnamn och inloggningsuppgifter – för att inte tala om hur hen vill ta hand om sitt digitala minne?

Det tydligaste skulle vara om var och en av oss skulle fundera på vår digitala kvarlåtenskap redan då vi lever – och också berätta om våra önskemål för våra anhöriga. Över 90 procent av finländarna i alla åldrar använder aktivt sociala medier såsom Facebook, YouTube, Google Drive och Instagram.

Ta hand om din digitala kvarlåtenskap redan nu:

Om du inte vill att din digitala kvarlåtenskap ska leva ett eget okontrollerat liv efter din bortgång är det bäst att du lämnar instruktioner för dina anhöriga.

  • Prata med dina anhöriga om hur du vill att de ska ta hand om din digitala kvarlåtenskap efter din död.
  • Skriv ett digitalt testamente där du klargör för vilka tjänster du använder, vad du vill att ska hända med dem och vilka lösenord som gäller.
  • Spara dina lösenord på en extern hårdskiva och ge den informationen till någon som du litar på. På det här sättet blir det enklare för dina anhöriga att avsluta alla tjänster.
  • Definiera om du vill att din sociala medieprofil ska bli en minnessida eller om du vill att den ska raderas helt och hållet. Till exempel på Facebook är det möjligt att ha en minnessida.
  • På Facebook kan du också utse en person att ta hand om allt då tiden är inne för det.

Om du tar hand om någon annans digitala kvarlåtenskap:

  • Det lönar sig att ta reda vilka tjänster och inloggningar den avlidne haft och sedan avsluta dem.
  • Om du inte vet vilka sociala medietjänster den avlidne använt sig av kan cacheminnet på hens dator hjälpa till. Surfhistoriken avslöjar vilka sajter personen har besökt.
  • Den avlidnes livsverk eller andra program och dokument kan finnas sparade i molntjänster.
  • Förmögenhet kan finnas i digitalt format på till exempel pokersajter – i vissa fall kan det handla om riktigt stora summor. Allt det här behöver utredas inför bouppteckningen, så att den avlidnes förmögenhet kan fastställas korrekt.
  • En död person är det ultimata objektet för identitetstjuvar. Om någon kommer åt den avlidnes e-post kan hen komma åt alla lösenord och på det sättet fortsätta använda tjänsterna medan räkningen kommer till de anhöriga.

Olika tjänsteleverantörer har olika tillvägagångssätt för att radera användarkonton. Det är inte alltid så lätt att hitta direkta anvisningar på sajterna men genom att googla på svenska eller engelska brukar det gå att hitta instruktioner om hur man ska gå till väga på en viss sajt.

Anna Haverinen som har skrivit sin doktorsavhandling om sörjandets ritualer på webben har intervjuats som expert för artikeln.

Text: Tiina Lappalainen

Ursprungstexten på Kuningaskuluttajas sida.