Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vart går pengarna från Näsdagen?

Från 2016
Fyra små getter i ett träd.
Bildtext Getter växer inte på träd fast det ibland kan se ut så. Näsdagens insamling kommer att donera getter till familjer som behöver dem.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I samband med Näsdagen ordnas som vanligt en insamling för välgörenhet. Janne och Christoffer från Succémorgon tänker minsann inte tandemcykla från Helsingfors till Tammerfors i onödan. Men vart går pengarna?

Pengarna från Näsdagskampanjen fördelas i samarbete med andra organisationer som jobbar med välgörenhet, bland andra Unicef, Röda Korset och Kyrkans utlandshjälp.

Till Näsdagen hör också en konkret lista på vad ens bidrag går till. Här är några av ändamålen.

Myggnät. Här i Finland gör myggnät att vi kan vädra i sommarstugan utan att armarna täcks av kliande myggbett. Näsdagens myggnät går till att skydda hela familjer från den livsfarliga malariamyggan.

Lär ett barn att läsa. Att kunna läsa vet vi alla att är ganska användbart i vardagen, vare sig det är böcker, tidningar eller instagraminlägg om hur valet i USA gick åt skogen. Men läskunnighet är inte en självklarhet för alla. Med en liten summa pengar kan ett barn lära sig att läsa och på det sättet få bättre förutsättningar för resten av sitt liv.

Vitaminpulver. Det här är inte pulvret som din lokala tyngdlyftare gör äckliga shakes av. Vitaminpulver kan rädda barn från undernäring och samtidigt förbättra deras immunförsvar.

Glatt barn bakom ett myggnät.
Bildtext Myggnäten låter familjer slappna av. De slipper oroa sig för malariamyggor.
Bild: EPA/Stephen Morrison

Födelsebevis. Alla som föds i Finland får automatiskt ett dokument som bevisar att man faktiskt fötts och oftast vem båda ens föräldrar är. Vi tar det ofta för givet, men våra liv skulle bli så mycket svårare utan födelsebevis. Utan det saknar man till exempel rätt till skolgång. Det är också lättare för myndigheter att reda ut barnarbete och tvångsäktenskap om man har ett födelsebevis till hands.

En get. En get är inte bara en get – det är en investering (och en bra källa för klassisk internethumor). Det är ett billigt husdjur som är enkelt att sköta. En get kan producera fyra liter mjölk om dagen och dessutom killingar. Killingar växer upp och bildar en hjord som ger ännu mer mat. Och gödsel.

Odlingsutbildning. Saker och ting i all ära, men kunskap är en av de mest värdefulla donationerna. Förutom att det hjälper hela byar att få mat kan odlingskunskaperna inspirera till företagsamhet. Tills framtidshopp går att fås på burk är kunskap något av det mest värdefulla man kan donera.

En vattenkälla. Varför släpa runt tunga behållare när vatten finns i marken? Med lite teknisk hjälp kan invånare få sitt vatten enkelt själva.

… och mycket mer, till exempel frön, fruktträd och vaccin. Hela listan finns här (på finska).

Näsdagsstiftelsen bestämmer tillsammans med välgörenhetsorganisationerna till vilka ändamål som pengarna går. Ett som är säkert är att de verkligen inte slösas bort i onödan.

Du kan delta i X3M:s Näsdagsinsamling genom att skicka ett sms med texten X3M till numret 16499. Sms:et kostar 10 euro och går oavkortat till Näsdagsstiftelsen. Här kan du välja en egen summa att donera.

Diskussion om artikeln