Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kanerva: Finland måste bygga egna relationer med USA

Från 2016
Uppdaterad 09.11.2016 14:58.
Ilkka Kanerva.
Bildtext Ilkka Kanerva (Saml) leder riksdagens försvarsutskott.
Bild: Yle/ Kalle Mäkelä

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet väcker besvikelse men också glädje i riksdagen. Flera frågar sig vad valet nu innebär för det globala arbetet mot klimatförändringen och Finlands relationer med USA, Nato och Ryssland.

- Finland måste nu bygga egna relationer till USA. Det är absolut nödvändigt, anser riksdagsledamot Ilkka Kanerva (Saml), ordförande för riksdagens försvarsutskott.

Kanerva ser brister i EU:s handlingskraft vad gäller utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

- Vi kan inte låta EU sköta de här ärendena åt oss, säger Kanerva.

Han har följt med valet på plats i Washington i egenskap av observatör för säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE.

Ingen koppling till Nato-medlemskap

Ilkka Kanerva konstaterar att Donald Trumps utrikespolitiska agenda är till största delen obekant för omvärlden, men valet innebär samtidigt att 4 000 centralt placerade amerikanska tjänstemän byts ut.

- USA:s utrikes- och säkerhetspolitik utformas i hög grad av just dessa 4 000 personer, säger Kanerva.

Han anser att man på basen av valutgången inte kan dra några slutsatser om ett eventuellt finländskt Natomedlemskap.

- Frågan om att ansöka eller inte ansöka om Natomedlemskap är inte någon personfråga. Det handlar inte om vem som styr i Ryssland eller i USA eller någon annanstans, säger Kanerva.

Förvåning och förstämning

Flera partiledare och riksdagsledamöter har uttryckt besvikelse över valresultatet.

- Det är omöjligt att veta vad som kommer att hända, han är oberäknelig, suckar tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP).

- Denna dag vaknar vi till en ny värld, där showmannen Donald Trump lyckats ta sig till Vita huset. Känner djup förstämning, skriver SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson på Twitter.

- Världen behöver nu mer än någonsin sådana personer som kämpar för jämlikhet, mänskliga rättigheter, klimatet och miljön, skriver De grönas partiordförande Ville Niinistö i sin blogg.

Riksdagsledamot Silvia Modig (VF) oroar sig för att USA nu ska dra sig ur Parisavtalet som syftar till att motarbeta klimatförändringen.

- Ärligt sagt så är jag ganska chockad. Klimatförändringen är vårt gemensamma problem, och om vi inte kan lösa det problemet har vi ingen framtid.

Sannfinländare nöjda

Trumps seger välkomnas däremot av flera inom Sannfinländarna. Riksdagsledamot Laura Huhtasaari hör till dem som både hoppades och trodde att Trump skulle vinna.

- Trump representerar ett tankesätt som det finns en beställning på i USA just nu, säger Huhtasaari. Hon hoppas att relationerna mellan USA och Ryssland nu ska förbättras.

Också EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho har i tidigare intervjuer flaggat för Trump.