Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Priset på mat höjs då övervakningen av tobak blir dyrare

Från 2016
Uppdaterad 10.11.2016 08:17.
Bromarv butik
Bildtext Övervakningen av tobaksprodukter kostar 55 euro per år för till exmpel butiken i Bromarv, men från och med nästa år kan det kosta 500 euro per försäljningspunkt där det finns tobak.
Bild: Yle/Malin Lindholm

Den nya tobakslagen får i synnerhet små butiker att dra efter andan. Nu kostar övervakningsavgiften för tobaksvaror 55 euro per år, från och med nästa år kan tillsynen i Hangö, Ingå och Raseborg kosta 500 euro per försäljningspunkt. Det här betyder 1 000 euro om året för köpman Ragna-Lise Karlsson i Skafferi Ett i Bromarv.

En ny tobakslag trädde i kraft den 15 augusti i år. Då skedde en ändring i avgifterna för tobaksförsäljning för alla som har detaljhandelstillstånd.

Hittills har övervakningsavgiften varit 55 euro per år om till exempel en butik har mindre än fem kassor, från och med nästa år blir den högsta avgiften 500 euro per försäljningspunkt.

Det betyder att en butik som säljer tobak i två kassor måste betala 1 000 euro om året i tillsynsavgift. Om köpmannen dessutom säljer nikotinpreparat så kostar även det 500 euro per år.

I Skafferi Ett i Bromarv säljs tobaksvaror i båda kassorna. Köpman Ragna-Lise Karlsson säger att tobak säljs endast i en kassa från och med nästa år om summan höjs.

Ingen har protesterat

Sydspetsens miljöhälsonämnd möts den 17 november och förslaget är att priset ska vara högsta möjliga i Hangö, Ingå och Raseborg.

Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa, berättar att förslaget har varit till påseende, men ingen lämnade in ett genmäle.

- Vi har också skickat ut information till dem som säljer tobak, men de har inte heller reagerat.

Informationen är daterad den 18.10 och sattes på Sydspetsens miljöhälsas webbplats den 28 oktober.

Maten blir dyrare

I Skafferi Ett är båda kassorna i användning på sommaren och det är då som det kan bli problem om tobaken finns endast i en kassa, säger Ragna-Lise Karlsson.

- Kunden måste byta kö om den kommer till kassan som inte säljer tobak. På sommaren kommer vi att ha sura kunder, för det blir svårt för oss att hinna förklara på så kort tid varför vi inte har möjlighet att ha tobak i båda kassorna.

Köpman Ragna-Lise Karlsson i Bromarv.
Bildtext Köpman Ragna-Lise Karlsson.
Bild: Yle/Marica Hildén

Karlsson konstaterar att det är frågan om en stor höjning på en och samma gång.

- Vi får ju inte bestämma priset på tobaken, så vi måste ta pengarna någonstans ifrån. Det kan till exempel betyda att maten blir dyrare.

Kan inte sluta sälja tobak

Ragna-Lise Karlsson tycker att det känns orättvist att de som inte röker i slutändan får betala för övervakningsavgiften.

- Men vi måste få företaget att gå runt ekonomiskt, annars finns vi inte.

Det är inte heller möjligt att sluta sälja tobak. Karlsson konstaterar att då åker kunderna till en annan ort där de också handlar allt annat.

Chockhöjning

Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa, säger att det fanns en tanke på folkhälsan då riksdagen godkände den nya lagen. Tillsynsavgifterna är normalt enligt självkostnadspris, men det här är nu första gången som det finns en lag om ett pris som kan vara högst 500 euro.

Ragna-Lise Karlsson säger att hon förstår att man tänker på folkhälsan och att det är bra att Finland ska vara rökfritt 2040.

- Det talas ju om att vi ska vara rökfria på lång sikt, men nu är det frågan om en chockhöjning och det känns inte som att vi tar det sakta och försiktigt.

Halverad avgift är möjlig

Det är Hangö fullmäktige som bestämt att högsta avgiften alltid ska tas ut om det bara är möjligt. Däremot föreslår Kuula att bara halva avgiften tas ut om försäljningen av tobak sker kortare än ett halvt år i gången.

- Vi har också diskuterat med andra kolleger och det ser ut som om även resten av Nyland kommer att ta ut högsta möjliga avgift, säger Kuula.

Katianna Kuula
Bildtext Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa.
Bild: Yle

Katianna Kuula räknar inte med några höga inkomster för Sydspetsens miljöhälsa trots att avgifterna stiger märkbart. Kuula räknar med att det finns folk som kommer att sluta sälja tobak, så därför väntar hon sig inget större pengaflöde.

Dessutom kan en butik som till exempel har två kassor med försäljning av tobak bestämma sig för att sälja produkterna i enbart en kassa.

- Det är tillåtet, det är bara att anmäla saken till oss, säger Kuula.

"Jag lyder bara lagen"

Inkomsterna går till att täcka de utgifter som kommunerna har för tillsynen.

- Ingen har ju erfarenhet av sådana här avgifter, så först nästa år vet vi hur det går.

Katianna Kuula konstaterar att det är frågan om stora summor för i synnerhet små butiker, caféer och restauranger.

- Men så här har lagstiftarna tänkt att det ska vara och det försöker vi leva med. Jag lyder lagen och ger förslag enligt de hänvisningar jag får.

Diskussion om artikeln