Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Besvär om flyktingboende i Grankulla lämnades in till förvaltningsdomstolen

Från 2016
Uppdaterad 09.11.2016 15:21.
Tegelbyggnad.
Bildtext Så här ser huset ut som de minderåriga flyktingarna ska bo i
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Nio personer har skrivit under ett besvär om ett grupphem för minderåriga flyktingar i Grankulla. De bor alla på samma gata som det hus som enligt planen ska tjäna som hem för nio ungdomar.

Besväret lämnades in till Helsinfors förvaltningsdomstol i fredags.

- Vi tycker såklart att det är ledsamt, men det är något som de här människorna har rätt att göra och det får vi bara acceptera, säger Tuija Åstedt, direktör för Helsingfors Diakonissanstalt som upprätthåller boendet.

Enligt Åstedt fortskrider boendet ändå enligt planerna.

- Just nu påverkar besväret inte hemskt mycket. Vi fortsätter enligt planen: vi har valt personal och barn, och de kommer att flytta in i december. Sedan ser vi vad förvaltningsdomstolen bestämmer, säger Åstedt.

Beslut borde ha fattats av stadsstyrelsen, enligt besväret

Stadsfullmäktige i Grankulla beslöt i somras att bevilja kommunplats åt tolv stycken asylsökande som fått uppehållstillstånd. Nio av dem ska placeras i gruppboendet för minderåriga, i ett hus som ligger beläget i ett småhusområde.

Yle Huvudstadsregionen uppmärksammade förra veckan ett utlåtande som gjordes efter att byggnadsnämnden gett grönt ljus för en ändring i fastighetens ändamål.

I utlåtandet, som undertecknats av flera som bor i området, konstaterar man att det inte är rätt plats för ett flyktingboende, eftersom det ger en ”fullständigt felaktig bild av medelfinländarens verkliga vardag”.

Det är byggnadsnämndens beslut som man nu vill att förvaltningsdomstolen ska häva. Motiveringen lyder bland annat att beslutet att ändra fastighetens ändamål inte var lagenligt, och att konsekvenserna av ändringen är så stora att beslutet borde ha fattats i stadsstyrelsen.