Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ingen forskning styrker att det är bra att begränsa skärmtid

Från 2016
Uppdaterad 20.11.2016 10:25.
Doktor Jaana Wessman
Bildtext Doktor Jaana Wessman
Bild: Yle/Björn Karlsson

Många uppfattar att dataspel leder till koncentrationssvårigheter eller övervikt. Men trots att spelare nog kan drabbas av diverse krämpor finns ingen forskning som direkt kopplar ihop dem med själva spelandet. Det är inte dataskärmarna i sig som är skurken.

Mer och mer av vår vardag domineras av skärmar. Många arbetar vid en skärm och de flesta kopplar av framför skärmar både på resande fot och hemma. En självklar livsstil för vissa, men för andra känns det kanske till och med hälsovådligt.

Spelande blir ofta beskyllt för att orsaka koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, övervikt och andra otrevliga effekter. Forskning visar ändå ingen direkt koppling mellan dessa fenomen och spelandet, säger Jaana Wessman. Hon har föreläst för studerande inom närvård och e-sport om datorspel och hälsa på yrkesinstitutet Prakticum.

Trötta gäster på Assembly
Bildtext Det är lätt att fuska med sömnen när man spelar mycket.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Däremot visar forskning kopplingar mellan skadliga symptom och sömnbrist i samband med spelande. Sömnbrist i sig orsakar just koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, övervikt, irritation och kan även aktivera typ 2 diabetes.

- Spel på dator och konsol kan lätt få dig att stanna upp för länge, men även spel på mobilen i sängen kan få dig att förlora värdefulla timmar av vila, säger Wessman.

Hur är det då med dataspelsberoende?

- Dataspelsberoende och spelmissbruk är en verklig sak, men det är väldigt ovanligt. Bara 1-5 procent av spelare får problem genom att bara spel.

Istället är det oftast utomstående faktorer som leder till spelmissbruk. Spel fungerar då som flykt från problem som depression, ångest, familje- eller arbetsproblem på samma sätt som vissa flyr in i böcker, tv-serier eller droger för att hantera sin vardag.

Det räknas som spelmissbruk när det påverkar resten av ditt liv negativt, till exempel om du får problem att sköta arbetsliv, skola eller sociala relationer.

Spelandet är glädjelöst och tvångsmässigt. Du kan inte sluta spela även om du bestämt dig för att skära ner eller om du hela tiden tänker på att spela även när du gör annat. Känner du igen dig i det här bör du söka hjälp.

Gamer på Assembly
Bild: Yle/Björn Karlsson

Begränsa skärmtid är inte lösningen

- Det finns ingen forskning som stöder att begränsad skärmtid är nödvändigt eller hjälpsamt. Dessutom kan det ge motsatt effekt om skärmtid används som straff och belöning, säger Jaana Wessman.

Istället bör man framhäva en sund livsstil där det läggs vikt på kvalitativ sömn, kost, social interaktion och motion. Det är också bra att uppmana till mediafria zoner, till exempel sovrum på kvällen för att öka kvaliteten på sömnen.

Att bara begränsa skärmtid betyder inte heller att unga automatiskt får en kvalitativ eller bra tid. Erfarenheter, lärande och nöje från spel är lika verkliga som från till exempel böcker, filmer, brädspel och resor.

Viktigt med balanserat liv för e-sportaren

Spel är en allvarlig hobby för många, och för en del också en karriär. Men Jaana påpekar att det går inte att bli konsekvent bäst på e-sport genom att bara spela. Fokus på bra sömn, mycket motion och att ha ordning på sitt liv för att minimera stress är ett krav för att kunna tävla på toppnivå.

Ninjas in pyjamas spelar i Asus ROG tävlingen Assembly 2014
Bildtext E-sport på toppnivå är extremt krävande både mentalt och fysiskt.
Bild: Yle/Tomas Lindh

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln