Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Överraskad av valresultatet? Skyll på bubblan!

Från 2016
Uppdaterad 09.11.2016 16:51.
Dataskärm med bild på Hillary Clinton
Bild: Eva Frantz

Resultatet i det amerikanska presidentvalet verkar ha överrumplat många också här i Finland. Hur är det möjligt att Donald Trump plötsligt var så överlägsen, när alla i det egna Facebookflödet höll på Hillary Clinton?

Om du känner igen den här reaktionen befinner du dig sannolikt i en så kallad social medie-bubbla. Du har blivit vilseledd av din umgängeskrets och av de sociala plattformernas algoritmer.

Men sociala bubblor är egentligen ingenting nytt, påpekar Isabella Holm vid Sällskapet för mediefostran.

- Vi har alltid levt i någon form av bubbla, men sociala medier tar förstås det här till en ny nivå. Vi får en känsla av att alla tycker som vi. Algoritmerna på Facebook gör att sådant vi klickat på och visat intresse för, det får vi mera av. I en situation som denna, alltså det amerikanska valet, skulle det vara intressant att kunna välja en annan algoritm för att få ett bredare perspektiv.

Isabella Holm och Reidar Wasenius poserar utanför Vegastudion
Bild: Lasse Grönroos

Reidar Wasenius, kommunikationsexpert, håller med.

- Kommunikationen har förändrats. Tidigare var det traditionella medier som kommunicerade med oss. Nu har vi människor övergått till att kommunicera sinsemellan, vi eggar upp varandra och skapar en tsunami av ”Vi är många och vi har kraft”-känslor. Sådana saker kan bli avgörande.

Självsäkerhetens seger

De sociala mediernas roll inom politik är större än någonsin, men det innebär inte att sitautionen är förutsägbar ens för experterna.

- Det som är intressant i fallet Trump är att han ju faktiskt har betett sig ganska illa på sociala medier under kampanjen, säger Isabella Holm, men bevisligen har det inte haft en avgörande inverkan på röstningsbeteendet. Alla som gett Trump sin röst kan inte ha hållit med om alla hans åsikter på Twitter, för då hade nog inte en enda samhällsgrupp återstått. Men han lyckades förmedla ett allmänt budskap som tilltalade vissa grupper.

Reidar Wasenius tror att det var Trumps självsäkerhet som blev avgörande.

- Det såg man inte bara på sociala medier utan på alla hans uppträdanden. Trumps självsäkerhet smittande av på anhängarna, och också när han ifrågasattes och kritiserades fortsatte de att lugnt förmedla de saker de ville säga på sitt sätt.

Facebook ett tveeggat svärd

Reidar Wasenius vill också poängtera att den som är ljudligast på sociala medier inte alls nödvändigtvis agerar när det gäller.

- Facebook är ett tveeggat svärd. Människor upplever att de har en stark sammanhållning och det är förstås inget fel med det. Men ofta kan det hända att den som tycker sig ha sagt sitt på Facebook anser sig ha dragit sitt strå till stacken genom att tycka till. Att verkligen ta sig till valurnorna är en helt annan femma. I sådana fall kan Facebook ta udden av handlingen.

Hur spräcka bubblan?

Ifall man i framtida val vill undvika att resultatet kommer som en chock kan det alltså vara skäl att ta sig ur sin sociala mediebubbla. Det är lättare sagt än gjort för ofta är vi inte ens medvetna om att bubblan existerar.

- Bubblorna är rätt osynliga, säger Isabella Holm, du har en illusion av att du har X antal Facebookvänner och kan hålla dig uppdaterad gällande deras liv och åsikter. Men så är det inte. Redan inom ett och samma parförhållande kan man leva i helt separata medievärldar på grund av algoritmerna.

Reidar Wasenius tycker att ett steg i rätt riktning är att allt flera blir uppmärksamma på hur exkluderande de sociala mediernas algoritmer kan bli.

- Det är viktigt att lyfta fram det här fenomenet och synliggöra det så människor kan göra mera medvetna val.

Var kritisk när någon hävdar att världen är trasig

Både Holm och Wasenius tycker det är utmärkt att man i grundskolorna lär ut medieläsfärdighet. Både barn och vuxna kan behöva undervisning i de nya kommunikationssätten. Och vill man ha en mera nyanserad verklighetsskildring i Facebookflödet har Isabella Holm ett tips.

- Följ flera olika pålitliga mediekällor för att få alternativa synsätt, ju flera desto bättre. Alternativt läser du bara en dagstidning, men bemödar dig att också läsa de artiklar som inte direkt berör dig själv, fast de kan vara viktiga för grannen. Kom också ihåg att traditionella medier har ett intresse i att locka dig till just deras nyhet om ett ämne. Då blir det frestande att skriva dramatiskt - i dag är den stora brytningspunkten, världen är trasig. Men - utan att nu förringa det amerikanska valreslutatet - det kan vara vettigt att förhålla sig kritiskt till sådana rubriker.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln