Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Idrott populär profilering bland gymnasierna

Från 2016
Intervjubild på alpinskidåkaren Markus Huurinainen i ett kvällsmörkt Levi.
Bildtext Alpinskidåkaren Markus Huurinainen valde att börja i Kittilä gymnasium.
Bild: Yle

Det finns totalt tretton nationella idrottsgymnasier i Finland. Av dessa är endast Vörå idrottsgymnasium svenskspråkigt. Samtidigt vill allt fler gymnasier locka de ungdomar som är ute efter att kombinera gymnasiestudier med en toppidrottssatsning.

Om man fastnat för alpin skidåkning och står i beråd att inleda en elitsatsning, är man tvungen att söka sig norrut. Alpinskolorna i Tahko, Ruka respektive Levi har funnits sedan 1990-talet och i samtliga ligger träningsbacken och alla andra faciliteter på kort avstånd från skola och internat.

Alpinskolan ansvarar för all träningsverksamhet, medan skolgången sköts i det lokala gymnasiet, i de här fallen Nilsiä, Kuusamo respektive Kittilä.

17-åriga Esboåkaren Markus Huurinainen är inne på sitt andra år i Kittilä och Levi, där han kan genomföra 15 valbara kurser i alpinskolan.

– Tack vare världscupen i slalom, som hålls i Levi i mitten av november, kan man räkna med att backarna öppnas ganska tidigt här. Dessutom tycker jag att backarna på Levi är de bästa för storslalom och slalom.

Markus, som representerar Grankullaföreningen GrIFK Alpine, hade hört många bra saker om Levi av äldre klubbkamrater och tyckte att valet av skola egentligen var ganska lätt. Trots att flytten norrut betydde att han fick byta skolspråk från svenska till finska och nu får ta hand om både matlagning och städning själv.

Idrottsprofilering i svenskfinland

Landets enda svenskspråkiga idrottsgymnasium, Vörå samgymnasium, har specialiserat sig på fotboll, skidåkning, friidrott och orientering. Idrottskurserna ingår i läroplanen för idrottsgymnasiet och leds av professionella tränare i de grenar skolan har på sitt program. Det totala antalet idrottselever i skolan ligger kring hundra.

Den stora skillnaden mellan ett idrottsgymnasium och ett gymnasium med idrottsprofilering är att man i ett idrottsgymnasium kan ersätta även obligatoriska kurser med idrottskurser.

Brändö gymnasium i Helsingfors har haft idrottsprofil sedan mitten av 1980-talet. För några år sedan startade gymnasiet en idrottslinje, som verkar i samarbete med finskspråkiga Mäkelänrinteen lukio samt Huvudstadsregionens Idrottsakademi Urhea. Tack vare samarbetet kan man arrangera verksamhet för idrottare inom många olika grenar.

Andra gymnasier i svenskfinland som på senare år profilerat sig genom idrotten är bland andra Vasa gymnasium, Katedralskolan i Åbo och från och med i höst Helsinge gymnasium i Vanda.

Träningsverksamheten kan bli dyr

Väljer man att satsa på idrotten vid sidan av gymnasiestudierna, kan det bli rätt dyrt för familjen. I alpinskolorna får man räkna med att betala flera tusen euro per läsår för träning och transporter. Lägger man till kostnader för snöläger och tävlingsresor kan årsbudgeten uppgå till 20 000 euro.

I Levi finns en möjlighet för även andra än elitåkare att gå i alpinskolan. På banåknings- och mångkunskapslinjerna ligger läsårsavgiften på drygt tusen euro, och då ingår även en skidlärarutbildning i gymnasiestudierna.

Mer om Levi alpinskolas koncept i Sportmagasinet den 8.11 och på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln