Feminister försvarar No Whites Allowed - trygg zon utan vita behövs
På lördag ordnas feministiskt forum FemF på Arbis i Helsingfors. En del av programmet är ett rum där personer med vit hy inte är välkomna. Rummet No Whites Allowed har skapat så mycket rabalder på sociala medier att Facebook har tagit bort evenemanget från gruppens Facebooksida.
Bland andra Sebastian Tynkkynen som är ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund har kallat No Whites Allowed för rasism.
Temat för årets feministiska forum är rum och som en del av evenemanget ordnar Helsingfors-feministerna HelFem ett rum dit bara personer med annan hudfärg än vit får gå in i. Rummet ska fungera som en trygg zon där den som inte är vit kan dricka te, lyssna på musik, titta på dokumentärer eller bara slappna av. Den som äntrar rummet står själv för definitionen på begreppet icke-vit.
Orsaken till att HelFem har valt att stänga vita ute från rummet är att det anser att den som inte är vit behöver ett rum där den kan vara sig själv – utan vita.
Namnet är naturligtvis provocerande men huvudsyftet är inte att provocera, varken då det gäller namnet eller rummet.
HelFem
Historiskt sett har personer ofta nekats tillträde på grund av rastillhörighet och HelFem vill genom att svänga på frasen till No Whites Allowed påminna om historien men också om att icke-vita fortfarande diskrimineras.
- Namnet är naturligtvis provocerande men huvudsyftet är inte att provocera, varken då det gäller namnet eller rummet, säger HelFem, som i artikeln vill uppträda som ett kollektiv eftersom de är rädda för att enstaka medlemmar ska bli utsatta för förföljelse och näthat.
Alla andra rum är vita
Den som inte är vit blir utsatt för hatretorik och trakasserier men också sådant som är mindre synligt. Det finländska samhället och dess institutioner är i regel vita.
- I synnerhet de institutioner där man arbetar mot diskriminering är vita. De högt utbildade vita kvinnor som arbetar där är trots sin goda vilja inte kompetenta att tala om färgade kvinnors erfarrenheter eller behov, säger HelFem.
Vita behöver inte reflektera över sin hudfärg
En vit finländare behöver nästan aldrig reflektera över sin hudfärg, menar HelFem. Det samma gäller inte personer med annan hudfärg än vit, de tvingas hela tiden vara medvetna om att de avviker från normen och om att alla andra också är medvetna om det. Det gör att vissa rum känns otrygga och att man inte ha tillträde till andra. Därför vill HelFem skapa ett rum där den som annars alltid måste förklara sig har möjlighet att bara vara en bland andra.
Mainstream-feminismen är väldigt vit.
HelFem
Förutom att vit hudfärg är normen i samhället så är den det också i feministiska kretsar. Den som inte är vit feminist tvingas enligt HelFem anpassa sig också till normen för en vit feminist och lyssna på då vita som inte har erfarenhet av rasism diskuterar rasism. I det egna rummet ska de inte behöva göra det.
- Mainstream-feminismen är väldigt vit. Ibland använder folk feministiska budskap för att stärka sitt eget personliga varumärke och då handlar det om helt andra intressen än att arbeta mot diskriminerande strukturer, säger HelFem.
Organisationen menar att diskussionen om rasism och diskriminering på grund av etnicitet fortfarande är i sin vagga men att den trots allt kommit i gång i Finland efter att rasifierade själva berättat om egna erfarenheter och kritiserat olika institutioner.
Rasism förutsätter strukturer. En icke-vit har aldrig strukturerna på sin sida och därför existerar inte något sådant som omvänd rasism.
Mer rabalder än väntat
Kritiken mot evenemanget kom inte som en överraskning men mängden negativ uppmärksamhet var större än väntat. HelFem hade inte väntat sig sådan uppståndelse eftersom begreppet tryggt rum inte är nytt.
- Trygga fredade rum används hela tiden både i Finland och utomlands då man jobbar mot diskriminering av olika grupper, säger HelFem.
Till de kritiker som undrat om inte feminismen borde inkludera i stället för att stänga någon ute på grund av hudfärg säger HelFem att det handlar om positiv särbehandling och att det är en vanlig metod för att stöda grupper som lider av strukturell diskriminering.
Att bland andra Tynkkynen kallar det omvänd rasism förstår organisationen inte. Rasism förutsätter strukturer, menar HelFem. En icke-vit har aldrig strukturerna på sin sida och därför existerar inte något sådant som omvänd rasism.
Rättelse 10.11 kl.11.19: Vi skrev tidigare att det var det feministiska forumet FemF som tog bort evenemanget från Facebook, men det var i själva verket Facebook som tog bort det eftersom de hade fått in så många anmälningar om evenemanget.