Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gubbar, gubbar, gubbar - är det här den enda kvinnan i Trumps kabinett?

Från 2016
Uppdaterad 10.11.2016 18:42.
Donald Trump med sin kampanjchef Kellyanne Conway
Bildtext Kampajchefen Kellyanne Conway är en av få kvinnor i spekulationerna kring Trumps kabinett
Bild: EPA/SHAWN THEW

Inom de närmaste månaderna svänger dörrarna tätt i den amerikanska huvudstaden Washington. Omkring 4 000 politiskt tillsatta tjänstemän ska bytas ut och i amerikanska medier pågår vilda spekulationer kring den blivande presidenten Donald Trumps kabinett.

För omvärlden är förstås de utrikes- och säkerhetspolitiska nyckelposterna särdeles intressanta. Eftersom Trump anses vara ett oskrivet blad med snabb käft han han gjuta olja på vågorna genom att utse politiker med gedigen utrikespolitisk erfarenhet till ministrar, säger Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi.

- Till exempel Richard Haass och Stephen Hadley har nämnts som gedigna kandidater för utrikes- och försvarsministerposterna. Också Newt Gingrich kan mycket väl bli utrikesminister.

Richard Haass är en erfaren diplomat med erfarenhet från bland annat Nordirland och Afghanistan. Stephen Hadley verkade som president George W Bushs säkerhetspolitiska rådgivare.

Republikanerna Donald Trump och Newt Gingrich
Bildtext Newt Gingrich förutspås en nyckelroll i Trumps kabinett.
Bild: All Over Press

Sannolikt landar den tidigare talmannen i representanthuset Newt Gingrich åtminstone någon av nyckelposterna.

Den ärkekonservative Gingrich är enligt amerikanska medier också en tänkbar kandidat för posten som stabschef. Han är en regelbunden kommentator i konservativa Fox News, motsätter sig sekularisering och samkönade äktenskap, samt anser att invandringen är ett av USA:s största problem.

För posten som försvarsminister nämns också Senatorn från Alabama Jeff Sessions. En man som Trump i sitt segertal kallade "så smart som man någonsin kan bli".

Hårdför general blir säkerhetspolitisk rådgivare?

Flera medier pekar ut den pensionerade generalen Michael Flynn som tänkbar säkerhetspolitisk rådgivare.

Flynn är känd som en frän kritiker av Barack Obamas utrikespolitik som han har betecknat som mjäkig, inte minst i förhållande till terroristgruppen IS. Som tidigare chef för den militära underrättelsetjänsten har han under kampanjen utgjort ett viktigt stöd för Trump i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Den amerikanske generalen Michael Flynn
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Rudy Giuliani belönas

Bland de trogna vapendragare som Trump torde belöna finns enligt Christian Vuojärvi också New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani.

- Han lär vara en stark kandidat för posten som justitieminister.

Republikanen Rudy Guiliani vid Trums valvaka
Bildtext Rudy Giuliani på Trumps valvaka
Bild: All Over Press

Giuliani gjorde sig känd för omvärlden som New Yorks borgmästare under 9/11-attackerna. Unders sin tid som borgmästare lyckades han med hårda tag minska brottsligheten. Hans kampanj mot brottsligheten kritiserades ändå för att ha ägnat sig åt etnisk profilering.

Rudy Giuliani betecknas med republikanska mått som liberal eftersom han bland annat stöder samkönade äktenskap.

Giuliani kan, liksom Newt Gingrich, också för all del bli presidentens stabschef. Mer sannolik för den mäktiga posten som högste intrigmakare i Vita Huset framstår ändå Reince Priebus, ordförande för Rebublikanska nationella kommittén och en lojal rådgivare till Trump.

Bankir med smak för action-filmer blir finansminister?

Donald Trumps team har redan hunnit säga att man gärna plockar in krafter från näringslivet.

- Oljemagnaten Forrest Lucas och Steve Mnuchin från investmentbanken Goldman Sachs lär vara namn som Trump starkt överväger, säger Christian Vuojärvi.

Steven Mnuchin är en allmän tippning för posten som finansminister. Mnuchin som ansvarade för finansieringen av Trumps valkampanj är en Wall Street-miljonär som efter sin karriär på Goldman Sachs tjänat pengar på filmframgångar som American sniper och X-Men. Han har också anklagats för tvivelaktiga affärer.

Steven Mnuchin och Louise Linton
Bildtext Steven Mnuchin med sin fästmö, skådespelerskan Louise Linton
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Blir det bara gubbar?

I de amerikanska mediernas spekulationer kring Trumps val av medarbetare ligger tyngdpunkten på vita män i övre medelåldern.

Ett av få kvinnliga namn som förekommer är Trumps kampanjchef Kellyanne Conway som förutspås bli en av Trumps rådgivare. Hon är grundare av företaget The Polling Company, har verkat som rådgivare för flera republikanska politiker och är en ofta anlitad kommentator för TV-kanaler som CNN och Fox News.

Också presschefen Hope Hicks, som tidigare gjort pr för dottern Ivanka Trump, förekommer i spekulationerna.

Sara Palin, en förgrundsgestalt för den ultrakonservativa Tea Party-rörelsen, har signalerat sitt intresse för posten som inrikesminister.

Sarah Palin under ett framträdande
Bildtext Sarah Palin vill åtminstone själv bli inrikesminister
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den nya administrationen i Washington tillträder den 20 januari 2017.