Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obamacare ska bort - "Trumpcare" utlovas bli "någonting fantastiskt"

Från 2016
Gipsförband med texten Jag älskar Obamacare
Bild: EPA/Yoon S. Byun / POOL

President Barack Obamas skötebarn, den stora sjukförsäkringsreformen Affordable Care Act (ACA) - eller Obamacare - ligger nu i vågskålen. Den nyvalda presidenten Donald Trump har sagt att reformen kommer att rivas upp med det snaraste.

Syftet med Obamacare var att fler amerikaner skulle omfattas av en sjukvårdsförsäkring och att statens sjukvårdskostnader skulle minska. På båda fronter har resultaten varit positiva.

Förut stod över 40 miljoner amerikaner utanför sjukförsäkringen - trots att USA hör till de länder som satsar mest resurser på sjukvården. Genom Obamacare har omkring 20 miljoner amerikaner skaffat sig en försäkring - och samtidigt har kostnaderna för vården sjunkit.

De som lider av kroniska sjukdomar har gagnats av reformen eftersom de inte tidigare hade tillgång till sjukförsäkring via arbetsgivaren. Också egenföretagare har fått hjälp via Obamacare.

Obamacare är ändå inte heltäckande. Uppskattningsvis 27 miljoner amerikaner saknar fortfarande sjukförsäkring.

Om den nyvalda presidenten Donald Trumps planer på att riva upp Obamacare godkänns skulle antalet utökas med 21 miljoner - och då skulle det finnas sammanlagt 48 miljoner oförsäkrade amerikaner.

En doktor håller i en spargris och en hammare, redo att slå sönder spargrisen
Bild: Wikimedia Commons

Trumps seger en dödsstöt för Obamacare?

Det republikanska partiet har hela tiden med alla medel försökt bekämpa Obamacare. Republikanerna protesterar kraftigt mot att de allra flesta amerikaner har en skyldighet att upprätthålla en viss nivå på sin sjukförsäkring. Om man inte tecknar en försäkring måste man betala en straffavgift.

Den pensionerade neurokirurgen Ben Carson som kan bli ny hälsominister i USA har beskrivit Obamacare som "det värsta som hänt sedan slaveriet".

Den nyvalda presidenten Donald Trump har försäkrat att han omedelbart kommer att försöka upphäva Obamacare.

- Vi kommer att göra det, och vi kommer att göra det mycket, mycket snabbt.

Och som president med en republikansk kongress kan han sannolikt förverkliga sina planer.

Donald Trumps anhängare i Valdosta, Georgia
Bildtext Donald Trumps anhängare i Georgia
Bild: Yle

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell - en av de mest högljudda motståndarna till Obamacare - sade på Trumps segerdag att en ändring av sjukförsäkringen är "på gång".

Också representanthusets talman Paul D. Ryan sade att han stöder planen på att riva upp Obamacare.

Det är dock möjligt att det inte blir helt lätt att driva igenom nya sjukförsäkringslagar i senaten. Republikanerna kommer att behöva stöd också från demokratiskt håll.

Rättsexperter säger att det är osannolikt att Trump på ett snabbt sätt helt och hållet kan riva upp den lag som nu gäller - trots att han har den republikanskdominerade kongressens stöd.

Samtidigt är experterna oroliga och påpekar att lagen om sjukförsäkring nog allvarligt kan ta skada av republikanernas väntade agerande.

Donald Trump
Bild: EPA/HERB SWANSON

Trumpcare: "Någonting fantastiskt"

Trump vill ersätta Obamacare med "någonting fantastiskt". Trump anser att man inte kan tvinga enskilda personer att teckna en vårdförsäkring.

Trump efterlyser en ökad valfrihet gällande vårdval, och enligt honom skulle det minska på kostnaderna för USA:s medborgare. Han vill också göra vårdkostnader avdragsgilla. Kritikerna påpekar att låginkomsttagare inte gagnas av avdrag.

Trump vill också skapa större konkurrens på marknaden för läkemedel.

Vårt land har inte råd med det, ni har inte råd med det

Donald Trump om Obamacare.

Donald Trump betecknar Obamacare som en katastrof.

- Det är slut med Obamacare. Vårt land har inte råd med det, ni har inte råd med det, sade Donald Trump under ett valmöte i Florida i oktober.

Trumps plan skulle enligt analytiker innebära att 21 miljoner amerikaner förlorar sin sjukvårdsförsäkring.

Enligt Trumps planer skulle försäkringsbolag kunna tvinga de allra sjukaste människorna att betala en högre försäkringsavgift än andra.

Det finns minst 60 miljoner amerikaner som lider av någon sjukdom. En del av dem åtnjuter stöd via Obamacare. Om Trumpcare blir lag finns det inga garantier för att de får behålla sin försäkring.

Trumpcare skulle ändå enligt analytiker kosta mera än Obamacare och omfatta färre personer.

droppställning
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Vi är ute på främmande vatten. Det skrämmer mig eftersom det finns så många, mycket sjuka, människor som behöver sina förmåner - förmåner de nu får utan att behöva försätta sig i konkurs. Men det finns en risk för att detta snart försvinner.

Miranda Wilgus, oroad över sjukförsäkringens öde.

"Det här skrämmer mig"

En växande gräsrotsrörelse kommer att kämpa hårt för att Obamacare inte förstörs.

- Det ska inte vara enkelt att ta ifrån människor sådant som de uppskattar stort. Man ska inte underskatta styrkan i en motrörelse, säger representanter för de grupper som nu samlar styrka i en gemensam kamp för Obamacare.

Demonstration till förmån för Obamacare.
Bildtext Demonstration till förmån för Obamacare.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

- Vi är ute på främmande vatten. Det som kommer att ske i januari då den nya presidenten tillträder skrämmer mig eftersom det finns många människor som är mycket sjuka, och de behöver sina förmåner. Vi hade äntligen en möjlighet att ge dem det på ett sådant sätt att de inte försatte sig själva i konkurs. Och nu finns det en risk för att det här försvinner.

Miranda Wilgus, Chicago, uttrycker sin oro över hur hennes nu stabila sjukförsäkring kommer att se ut nästa år.

Hälsovård i USA är inte ett privilegium för få utan en rättighet för alla.

President Barack Obama

Medicare och Obamacare skyddar medborgarna

Amerikanska medborgare över 65 år är redan försäkrade genom det federalt finansierade Medicare.

Obamacare är en federal lag som undertecknades 2010 av president Barack Obama.

Lagen säkrar grundläggande sjukvård för tidigare oförsäkrade amerikaner, och var en stor politisk seger. Lagen innebär att enskilda personer är tvungna att teckna en vårdförsäkring.

Kritik har riktats mot att de krav som ställs på försäkringsbolag (bland annat att inte ta ut högre avgifter på grund av kroniska sjukdomar eller kön) kan höja försäkringspriserna för vanliga medborgare. Detta ses som ett intrång i individens frihet att välja att stå utan försäkring, och de mest hårdföra kritikerna anser att det strider mot den amerikanska konstitutionen.

USA:s högsta domstol har dock slagit fast att lagen är förenlig med konstitutionen - jämförbart med en federal skatt.

Jublande amerikaner utanför Högsta domstolen
Bildtext Jublande amerikaner utanför Högsta domstolen
Bild: EPA/ JIM LO SCALZO

Högsta domstolen tog parti för Obamacare

USA:s högsta domstol meddelade 25.6.2015 att de statliga subventioner som är en förutsättning för reformen inte är lagstridiga. Då var det bara de konservativa domarna i domstolen som röstade för att upphäva lagen. Det var andra gången på tre år som högsta domstolen röstade emot ett initiativ att olagligförklara reformen.

President Barack Obama håller tal om sjukförsäkringsreformen Affordable Care Act (ACA)
Bildtext President Barack Obama håller tal om sjukförsäkringsreformen Affordable Care Act (ACA) 2013.
Bild: Yoon S. Byun / POOL

Högsta domstolens beslut var en stor seger och lättnad för president Barack Obama som har förkunnat att hälsovård i USA inte är ett privilegium för få utan en rättighet för alla.

Efter Högsta domstolens beslut konstaterade president Obama att mer än 16 miljoner amerikaner som saknade sjukförsäkring nu är försäkrade.

- Det är något vi alla kan vara stolta över. Någon dag kommer våra barnbarn att fråga oss om det var sant att det fanns en tid då man kunde bli diskriminerad för att man blev sjuk.

Diskussion om artikeln