Borgå fick ett eget smycke inför Finlands 100-årsjubileum
Albert Edelfelts tall på Borgbacken och Borgå å har gett inspiration till ett jubileumssmycke inför självständighetens jubileumsår 2017. Smycket har designats av Heta Salmi.
På torsdag morgon presenterades smycket Tidens ström, eller Ajan virta, för första gången.
Smycket har tillverkats av smyckesdesigner Heta Salmi inför självständighetens 100-årsjubileum nästa år. I gruppen som har planerat smycket ingår också konstexpert Tuija Peltomaa, producent Sari Glad från föreningen Porvoon kulttuurinystävät samt Suvi Lepistö.
Samma arbetsgrupp stod också bakom Juliana, festsmycket som designades 2015 inför evenemanget Kung Gustaf III:s besök i Borgå.
– Varje element i smycket har en egen berättelse, förklarar Sari Glad.
Då smycket planerades ville gruppen lyfta fram det väsentliga med Borgå. Man valde att inte utgå från de klassiska strandbodarna eller domkyrkan, utan utgick i stället från Borgå å och naturen.
– Ån är en pulsåder som går genom stan. Den har sett Finlands historia och fört Borgåborna ut i världen. Samtidigt har den hämtat nya intryck hit, säger Glad.
Också konstnären Albert Edelfelt såg hur vacker miljön kring Borgå å var. Han tyckte om att måla intill en tall på Borgåbacken. Tallen står kvar ännu i dag, och har också fått vara med på jubileumssmycket.
De olika elementen i smycket bärs upp av bokstaven C som också finns på stadens vapen. Bokstaven står antagligen för det latinska ordet castellum, det vill säga slott.
Smyckesdesigner Heta Salmi berättar att hon ofta låter sig inspireras av naturen då hon tillverkar smycken.
Det kändes som en självklar utgångspunkt också nu.
– Jag har bott i Borgå i ungefär 20 år, och minns att jag i början blev förtjust av ån och naturen. Ån fick vara ett centralt element i smycket eftersom vatten alltid har fört med sig liv. Vattnet är alltings begynnelse, säger Salmi.
Hon minns också hur hon brukade bege sig ut på promenad till Borgbacken tillsammans hunden och sina pojkar, och att hon där beundrade Albert Edelfelts tall.
– Vi tänkte att smycket kan få en längre livstid än bara Finlands 100-årsjubileum om vi använder symboler från vår egen stad.
Smycket ska kunna användas för olika ändamål. Det finns förstås som halsband och armband, men dekorerar också till exempel en minnepinne som Salmi också har designat.
Jubileumssmycket går att köpa på guldsmedsaffären Aurum i Borgå, eller via Porvoon kulttuurinystävät. Några tiotals exemplar tillverkas åt gången. Med följer ett litet kort med berättelsen bakom smycket på finska, svenska och engelska.
Borgå stad har inte varit involverad i projektet.
– Men jag är på väg till stadsstyrelsen för att visa upp smycket, och hoppas att de vill använda det, säger Sari Glad.