Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Pekka är en hästpappa

Från 2016
Uppdaterad 13.11.2016 15:13.
Pekka och Martta Palola
Bildtext Pekka och Martta har en gemensam hobby.
Bild: YLE

Hemma på gården hos familjen Palola bor två hästar och tre katter i ett litet stall byggt av röda stockar. Här spenderar 14-åringa Martta och pappa Pekka mycket av sin lediga tid. Egentligen är Pekka inte så intresserad av ridning, men att ha en gemensam hobby med familjen är mycket uppskattat.

Min roll här hemma är egentligen ganska liten. Martta och Kerstin (Marttas mamma) har lovat mig att jag inte behöver stiga upp så tidigt på morgonen, säger Pekka.

I veckan har en ny häst flyttat hem till gården, en brun valack som heter Brown Buttler. Far och dotter skrattar då de talar om hur det gick till när Brown Buttler flyttade hem till dem.

Förändringar är svåra, så för säkerhets skulle brukar jag vara emot dem först, säger Pekka och fortsätter, men man vänjer sig nog.

I stallet hjälps familjen åt varje dag. Martta och mamma Kerstin ansvarar för hästarnas träning och välmående och Pekka fixar praktiska saker och fungerar som chaufför till träningar och tävlingar.

- Det är fint att kunna dela en hobby med sin tonåring, säger Pekka.

Pappa är som en kompis, säger Martta.

Tillsammans pratar de om hästar, ridningen och så händer det också att de grälar, speciellt då det gäller tid och att komma i tid till tävlingsplatser.

Sällsynt med hästpappor

På tävlingsplatsen brukar Pekka hjälpa till vid uppvärmningen och hålla koll på klockan och starttiden. Efter att ha stått bredvid på ridplan i flera år har han också ibland synpunkter på Marttas prestationer.

- Jag brukar berätta vad jag tycker, vad som såg bra ut och vad som gick bättre förra gången, säger Pekka.

I sin roll som hästpappa är Pekka ofta rätt ensam. Det är mest mammor som delar sina barns hästintresse. Samma erfarenhet har familjen från tiden då Martta spelade fotboll som 10-åring.

- Det var också glest med pappor där, även om det var mera pappor på fotbollsplan än på ridplanen. Jag undrar var papporna finns? Ärligt talat tror jag att de ligger på soffan, som jag brukar göra ibland, säger Pekka.

Chauffören är en viktig person

För att lyckas inom hästsporten är det något av ett måste att en person med körkort ställer upp och skjutsar till träning och tävling. Förutom att vara chaufför är Pekkas roll att fixa hemma i stallet, bära vatten och fodersäckar, reparera trasig stallinredning och hålla ordning på saker.

Och även då vi blickar mot Marttas framtida drömmar om att få delta i riktigt stora tävlingar en dag, ser han en självklar uppgift.

- Det kanske tar tjugo år innan hon når sitt mål, men jag tror min roll kommer att vara den samma som idag, man kan alltid bygga, städa och hjälpa till på något vis, säger Pekka.

Pekka hoppas på att det kommer att bli flera hästpappor framöver.

- Det är väldigt givande. Det blir många stunder av fint uteliv och roligt sällskap, säger Pekka.

Vega Dag: Pekka och Martta Palola har en gemensam hobby

8:08

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln